Оригинални РЕЦЕПТ за САХЕР ТОРТУ - Спој чоколаде и кајсије је незаборавно искуство за сва чула, посластица за све сладокусце
Ова чувена торта има и свој дан који се обележава 5. децембра.
Оно по чему је ова торта посебна је савршен склад чоколаде и џема од кајсије. Чоколадна кора одличног путерастог укуса, као и нежне кајсије које смирују слаткоћу дају савршени склад.
Хотел „Sacher“ у Бечу је добио право да своју торту назове „Оригинал Sacher Торте“ која носи округли чоколадни печат. Торта се послужује са шлагом који није заслађен, а уз торту иде неизоставна кафа меланж. Ова чувена торта има и свој дан који се обележава 5. децембра.
Сахер торта (по оригиналном рецепту):
Кора:
– 6 јаја
– 150г путера
– 130г чоколаде са 55% какао делова
– 100г шећера
– 100г прах шећера
– 140г брашна
– 1 ванила штапић (по жељи)
Надев:
– 200г џема од кајсија
Прелив:
– 200г шећера
– 125мл воде
– 150г чоколаде са 55% какао делова
Поступак: одвојите жуманца и беланца. Умутите беланца и додајте шећер (оба). Посебно умутите путер са жуманцима (додајете један по један), затим отопљену чоколаду.
Просејете брашно у смесу и додате претходно умућена беланца. У округли плех са одвојивим страницама ставите папир за печење и смесу.
Печете 10 мин са одшкринутим вратима на температури од 170 степени (обавезно загрејати рерну на време). Затим још 50 мин на истој температури са затвореним. Оставите да се прохлади 20 мин. Исеците кору на пола.
У шерпици скувајте чоколаду, шећер и воду. Прохладите и прелијте торту.