КЉУКУША је брза пита без развијања - Специјалитет наших БАКА од кромпира са КАЈМАКОМ и сиром који се прави очас посла
Представљамо вам старинско јело које смо некад таманили и сви су га волели, а баке су га углавном спремале за доручак.
Ова старинска пита, која има необично име кљукуша, а коју су са задовољством правиле наше баке, идеално је јело за било које доба дана.
Традиционално босанско јело које потиче још из османског доба. Због њене релативно лаке припреме је једно од основних јела и данашње кухиње. Некад је кљукуша била деликатес и правила се најчешће у посебним приликама као што су венчања, одлазак младих у војску и остале прославе.
Састојци:
кромпир 1 кг
црни лук 2 ком
павлака 3 кашике
кајмак намаз 50 г
путер 50 г
брашно 2 кашике
Припрема:
Кромпир и лук изрендајте и посолите, па оставите да из њих изађе сувишна вода. Оцедите их, додајте милерам, кајмак и отопљени путер. Добро промешајте и додајте брашно. Смесу сипајте у подмазан плех и пеците пола сата на 200 степени.