KLJUKUŠA je brza pita bez razvijanja - Specijalitet naših BAKA od krompira sa KAJMAKOM i sirom koji se pravi očas posla
Predstavljamo vam starinsko jelo koje smo nekad tamanili i svi su ga voleli, a bake su ga uglavnom spremale za doručak.
Ova starinska pita, koja ima neobično ime kljukuša, a koju su sa zadovoljstvom pravile naše bake, idealno je jelo za bilo koje doba dana.
Tradicionalno bosansko jelo koje potiče još iz osmanskog doba. Zbog njene relativno lake pripreme je jedno od osnovnih jela i današnje kuhinje. Nekad je kljukuša bila delikates i pravila se najčešće u posebnim prilikama kao što su venčanja, odlazak mladih u vojsku i ostale proslave.
Sastojci:
krompir 1 kg
crni luk 2 kom
pavlaka 3 kašike
kajmak namaz 50 g
puter 50 g
brašno 2 kašike
Priprema:
Krompir i luk izrendajte i posolite, pa ostavite da iz njih izađe suvišna voda. Ocedite ih, dodajte mileram, kajmak i otopljeni puter. Dobro promešajte i dodajte brašno. Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite pola sata na 200 stepeni.