DOMAĆE PIHTIJE su ponos SRPSKE kuhinje - Jednostavan recept koji se brzo sprema, savršenog ukusa
Jako ukusno, dekorativno i jeftino jelo. Ovo mogu napraviti i domaćice početnice.
Predstavljamo vam recept za unapređenu verziju pihtija koje možete služiti kao predjelo. Veoma je ukusno, a meso i ostali sastojci koji su vam potrebni za pripremu možete kupiti za male pare u mesari, što je prednost ovog jela, kao i to što je veoma hranljivo.
Sastojci:
3 svinjske kolenice (2-2,5kg)
1 luk
1/2 limuna
1 kašika soli
1 belog luka
dvadesetak zrna bibera,
lovorov list
Kolenice skuvate u vodi sa jednom kašikom soli, dodajte parče praziluka, nekoliko listića lovora, jednu glavicu belog luka i biber u zrnu, dvadesetak komada.
Kada proključa, smanjite na srednju temperaturu i ostavite do dva i po sata da se kuvaju. Kada se skuvaju kolenice stavite ih da se ohlade.
Zatim kada se ohlade, skidate meso sa kosti. Lagano skidajt komade mesa, ali se trudite da ne pokidate kožu, skinite je sa kosti u jednom komadu.
Meso naseckajte sitno, dodajte 200 grama maslina, a možete i marinirane šampinjone, dodajte so, začinsku i ljutu papriku i biber. Promešajte i uzmite kožu koju ste prethodno odvojili od mesa.
Uzmite četvrtasti kalup za hleb obložite ga folijom i na dno stavite jedan deo kože, zatim sipajte meso i na kraju opet jedan deo kože. Pokrijte folijom površinu i stavite na posudu nešto teško da stisne sadrž, a zatim sve ide u frižider da ostane preko noći.
Dodatni saveti:
Kuvati na tihoj temperaturi 2,5h- 3h.
Kuvano meso odvojiti od kosti i staviti u kalup, a zatim u frižider 5-6h.