Može da vam napravi PAKAO OD ŽIVOTA - Bakterija koja izaziva nadutost i nelagodu u stomaku, ako ovo primetite ODMAH REAGUJTE
Stanje koje se uspešno leči, a uz odgovarajuću ishranu nestaće i smetnje.
Helikobakter je bakterija koja živi u želucu i na početku dvanaestopalačnog creva. Ona izaziva zapaljenje i dovodi do povećane kiseline, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Smatra se da može da izazove i pojavu kancera.
Više od 80% ljudi koji imaju heliko bakteriju nemaju simptome. Kod ljudi koji imaju simptome, oni su isti kao i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu - bol i osećaj nelagode u želucu (predeo gornjeg stomaka), nadutost, neprijatan zadah, osećaj punoće u stomaku čak i posle veoma male količine unete hrane, nedostatak apetita, mučnina, vrtoglavica, slabost, crno i tamno obojena stolica.
Najopasnija komplikacija nelečene infekcije je karcinom želuca, jer je ova bakterija jedan od faktora rizika za neke vrste raka ovog organa.
Šta pomaže?
Sok od kupusa
Ovo je stari narodni lek za čir, isproban i dokazan. Piti odmah nakon ceđenja. Najbolje ga je piti na gladan stomak, 2 dl dnevno.
Nauka je dokazala da u kupusu postoji jedinjenje sulforafan za koje je potvrđeno da direktno utiče na helikobakter.
Vitamin K
Bitan je za apsorciju hranljivih sastojaka i jača digestivni trakt. Nedostatak vitamina K je uobičajan za ljude koji boluju od helikobaktera i čireva. Namirnice bogate vitaminim K su: alfa-alfa, kukuruz, jagode, tamnozeleno povrće kao što je kupus, brokoli, kineski kupus, kelj, peršun.
Aloja vera
Olakšava bol i ubrzava izlečenje. Piti 50 ml aloja vera soka dnevno.
Koren sladića
U kombinaciji sa korenom angelike kuva se kao čaj koji jača želudac i pomaže u regulaciji nivoa želudačne kiseline.
Beli luk
Beli luk deluje kao prirodan antibiotik.
Čaj od kičice
Veoma je gorak, pa je odličan tonik koji olaksava varenje i nadutost.
Žalfija
Žalfija olakšava varenje i nadutost.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ovom bakterijom je zaražena gotovo polovina čovečanstva
Šta smeta?
Stres
Povećan stres može da utiče na pojavu ove bakterije.
Crveno meso
Otežava varenje i pomaže razvoj heliko bakterije.
Rafinisana hrana
Slatkiši sa belim šećerom, gazirani sokovi, nepovoljno kombinovana hrana otežava varenje i stvaramo sredinu povoljnu za razvoj helikobakterije.
Kafa
Isto tako smeta i kafa bez kofeina.
Alkoholna pića
Dokazano je da alkoholna pića iritiraju želudac.
Praktični saveti
- Ako imate problem sa heliko bakterijom, dobro je:
- Jesti češće i manje obroke (proso, meko kuvani pirinač sa povrćem kuvanim na pari)
- Kad je bol jak, piti velike količine vode koje razređuju želudačnu kiselinu i olakšavaju neprijatnost.
- Dobro žvakati hranu. Takva hrana se lakše vari i ne opterećuje digestivni sistem.
-
Ne uzimati vruću hranu i napitke. To uznemirava želudac.
Srbija Danas/ Kurir zdravlje/Violeta Nedeljković/ prenela: D.M.