Може да вам направи ПАКАО ОД ЖИВОТА - Бактерија која изазива надутост и нелагоду у стомаку, ако ово приметите ОДМАХ РЕАГУЈТЕ
Стање које се успешно лечи, а уз одговарајућу исхрану нестаће и сметње.
Хеликобактер је бактерија која живи у желуцу и на почетку дванаестопалачног црева. Она изазива запаљење и доводи до повећане киселине, чира на желуцу и дванаестопалачном цреву. Сматра се да може да изазове и појаву канцера.
Више од 80% људи који имају хелико бактерију немају симптоме. Код људи који имају симптоме, они су исти као и код чира на желуцу и дванаестопалачном цреву - бол и осећај нелагоде у желуцу (предео горњег стомака), надутост, непријатан задах, осећај пуноће у стомаку чак и после веома мале количине унете хране, недостатак апетита, мучнина, вртоглавица, слабост, црно и тамно обојена столица.
Најопаснија компликација нелечене инфекције је карцином желуца, јер је ова бактерија један од фактора ризика за неке врсте рака овог органа.
Шта помаже?
Сок од купуса
Ово је стари народни лек за чир, испробан и доказан. Пити одмах након цеђења. Најбоље га је пити на гладан стомак, 2 дл дневно.
Наука је доказала да у купусу постоји једињење сулфорафан за које је потврђено да директно утиче на хеликобактер.
Витамин К
Битан је за апсорцију хранљивих састојака и јача дигестивни тракт. Недостатак витамина К је уобичајан за људе који болују од хеликобактера и чирева. Намирнице богате витаминим К су: алфа-алфа, кукуруз, јагоде, тамнозелено поврће као што је купус, броколи, кинески купус, кељ, першун.
Алоја вера
Олакшава бол и убрзава излечење. Пити 50 мл алоја вера сока дневно.
Корен сладића
У комбинацији са кореном ангелике кува се као чај који јача желудац и помаже у регулацији нивоа желудачне киселине.
Бели лук
Бели лук делује као природан антибиотик.
Чај од кичице
Веома је горак, па је одличан тоник који олаксава варење и надутост.
Жалфија
Жалфија олакшава варење и надутост.
Према подацима Светске здравствене организације, овом бактеријом је заражена готово половина човечанства
Шта смета?
Стрес
Повећан стрес може да утиче на појаву ове бактерије.
Црвено месо
Отежава варење и помаже развој хелико бактерије.
Рафинисана храна
Слаткиши са белим шећером, газирани сокови, неповољно комбинована храна отежава варење и стварамо средину повољну за развој хеликобактерије.
Кафа
Исто тако смета и кафа без кофеина.
Алкохолна пића
Доказано је да алкохолна пића иритирају желудац.
Практични савети
- Ако имате проблем са хелико бактеријом, добро је:
- Јести чешће и мање оброке (просо, меко кувани пиринач са поврћем куваним на пари)
- Кад је бол јак, пити велике количине воде које разређују желудачну киселину и олакшавају непријатност.
- Добро жвакати храну. Таква храна се лакше вари и не оптерећује дигестивни систем.
-
Не узимати врућу храну и напитке. То узнемирава желудац.
Србија Данас/ Курир здравље/Виолета Недељковић/ пренела: Д.М.