SUTRA SU VELIKE MITROVSKE ZADUŠNICE: Obaveza SVAKE ŽENE je OVO! Nemojte se ogrešiti
Jedan običaj je posebno važan.
Mitrovske zadušnice druge su po značaju u pravoslavnom kalendaru, odmah iza onih pred Vaskršnji post.
Preukusne kuglice sa slaninom, gotove za pola sata!
Zadušnice se obavljaju više puta u toku godine, a svake subote u Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi se i služba za upokojene, pored ostalih službi.
Nije samo subota dan posvećen molitvama za pokojne, ali pravoslavni hrišćani treba svake subote da dođu u crkvu, zapale sveću i u molitvama se sete svojih upokojenih.
PO JUTRU SE ŽIVOT POZNAJE: Kako da ti DAN počne što LEPŠE i BOLJE?
Posebni pomeni vrše se na dan zadušnica. U crkvenoj godini postoje četiri opšta zadušna dana: Zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), Duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice), Miholjske zadušnice (uoči Miholjdana) i Mitrovske zadušnice (uoči Mitrovdana).
U crkvama se obeležavaju Svetom liturgijom i parastosom, na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja, piše Stil.
Na grobove se nose sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.
TAKO SLATKO, TAKO OPUŠTAJUĆE: Čokoladno VINO je sve što nam treba u JESENJIM DANIMA!
U crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova četvrtog veka hrišćanske propovedi:
"Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih."
Na groblje se odnosi hrana, koju po pravilu spremaju žene.
Zadušnice nikada nisu u vreme posta, niti padaju u postan dan, jer su uvek u subotu. Peku se kolači od belog brašna, koji se ponekad zovu "prosfore". Spremaju se rakija, pivo, vino, voda, a u nekim mestima se iznosi i žito.
Nosi se onoliko sveća koliko se mrtvih pominje. U svim krajevima Srbije na grobove izlazi sveštenik da okadi grob. Ako je nekim slučajem sveštenik sprečen da dođe, onda neko od prisutnih tamjanom obavi prekađivanje.
Zajedničko za zadušnice u svim krajevima jeste izlazak na groblje i organizovanje posluženja na grobu. Nekad su to samo pita, pecivo, kafa i voda. Ponegde se iznesu kuvana jaja i pečenje. Na groblju se valja poslužiti makar jednim zalogajem, običaja radi.
Ponudama se služe rođaci koji su na groblje izašli, a ne odbijaju se ni nepoznata lica, ako sama priđu grobu. Smatra se za veliki greh i uvredu mrtvima ako bi se neko odbio ili čak oterao od groba.
Zadušnice uvek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hrist dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.