ČESTO IMATE OSEĆAJ NADUTOSTI? OVA HRANA vas nadima, dok se problem može rešiti pomoću sledećih 5 NAMIRNICA
Ako se često nakon obroka osećate nelagodno, možda je vreme da promenite vrstu hrane koju jedete
Nutricionisti su izdvojili namirnica koje najčešće konzumiramo a koje dovode do nadimanja, ali i one koje bi trebalo da jedete kako biste smanjili neprijatno nadimanje i gasove, prenosi "Health magazin".
SKIDA SALO SA STOMAKA U REKORDNOM ROKU: OVA namirnica je toliko JEFTINA i ZDRAVA, a UBICA je masnih naslaga
OVO je mogući UZROK RANE SMRTI I BOLESTI SRCA: Evo šta višečasovno SEDENJE radi vašem telu
UŽIVAJTE U LETU BEZ INFEKCIJA I POLNIH BOLESTI: Sve čega treba da se pridržavate je OVO i možete se opustiti
Pet namirnica koje izazivaju nadutost
1. Kelj, brokoli i kupus
Ovo povrće iz porodice kupusnjača sadrže rafinozu, odnosno šećer koji ostaje nesvaren sve dok ga bakterije u crevima ne fermentišu. Upravo to proizvodi gasove i dovodi vas do toga da se nadimate. Ali, to nije razlog da ga sasvim izbegavate jer je izuzetno zdravo.
Dosledno jedenje hrane bogate hranljivim materijama i bogato vlaknima dovodi do jačeg, zdravijeg digestivnog sistema koji je manje sklon nadimanju. Zato nastavite da jedete ove zeleniše stvari, ali ograničite svoje porcije. Ako vam baš teško pada, kuvajte ga na pari jer kuvanje omekšava vlakna i smanjuje ih, tako da zauzima manje prostora u vašem probavnom traktu.
Kuvanje neće u potpunosti eliminisati ili sprečiti nadimanje, ali može učiniti vaše povrće lakšim za varenje.
2. Mahunarke
Da pasulj nadima, sigurno nije neka novost za vas. Isto važi i za sočivo, soju i grašak. Svi oni proizvode gasove. Ova mala ukusna zrnca u osnovi, pored proteina, sadrže šećere i vlakna koja naša tela ne mogu da apsorbuju.
Kada mahunarka stigne do debelog creva, vaše crevne bakterije tada preuzimaju vođstvo i uživaju u njima, a ta zabava dovodi do gasova koji će istog momenta da povećaju vaš struk. Kombinujte mahunarke sa lako svarljivim celim zrnima, poput pirinča ili kinoe. Vaše telo će se na kraju naviknuti na njih.
Upamtite, ukoliko često jedete voće, povrće, orašaste plodove, integralne žitarice i pasulj, oni vam neće smetati toliko, kao kad ih jedete samo povremeno.
3. Mlečni proizvodi
Ako se osećate naduto nakon nekoliko kriški sira ili činije žitarica sa mlekom, možda ste netolerantni na laktozu. To znači da vašem telu nedostaju enzimi koji su potrebni da se razgrade šećeri koji se nalaze u mlečnim proizvodima, zbog čega nastaju gasovi i nadimanje.
Dakle, klonite se mlečnih proizvoda i odlučite se za alternativne namirnice koje su bez laktoze ili bez mleka.
4. Jabuke
Izreka da vas jabuka dnevno drži podalje od doktora jeste tačna, osim u slučaju nadimanja. Jabuke su bogate visoki sadržajem vlakana, fruktoze i sorbitola, odnosno šećera koji se nalaze u voću, a koje mnogi ljudi ne mogu da tolerišu ili teško tolerišu. Jabuke su, međutim, odlična užina, pa ih nemojte sasvim otpisati.
Jedite ih u umerenim količinama i odvojeno od obroka. Ako baš planirate da budete u kupaćem kostimu, izbegnite ih tad. Uz jabuke i kruške, breskve i suve šljive su voće koje nadima.
5. Slana hrana
Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem natrijuma može da izazove zadržavanje vode, što će prilično da vas naduje. Međutim, izbegavanje natrijuma nije tako jednostavno kao izbegavanje same soli. Natrijum je sastavni deo većine prerađene i upakovane hrane, uključujući supe, hleb i brzu hranu. Zbog toga ga je veoma teško izbeći.
Stoga ne iznenađuje podatak da čak 90 procenata Amerikanaca konzumira više natrijuma nego što se preporučuje za zdravu ishranu (2.300 mg dnevno za većinu ljudi i 1.500 mg za odrasle starije od 50 godina, plus osobe sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i visokim rizikom od hipertenzije ). Ako ste već konzumirali veće količine soli, pijte puno vode kako biste je isprali.
Namirnice koje će vam pomoći da se rešite nadutosti
1. Krastavac
Ljudi koriste krastavce da smanje natečenost ispod očiju - a možete da ih i jedete da biste učinili istu stvar za svoj stomak. Ovo povrće sadrži kvercetin, flavonoidni antioksidant koji pomaže u smanjenju otoka. Dokazano je da krastavci inhibiraju aktivnost proinflamatornih enzima.
Možete da ih isečete i pojedete samo tako, da spremite salatu ili da zamenite slatke napitke osvežavajučom čašom vode sa krastavcima.
2. Banane
Namirnice bogate kalijumom – poput banana, avokada, kivija i pomorandži – sprečavaju zadržavanje vode regulišući nivoe natrijuma u vašem telu i tako mogu da smanje nadimanje koje je nestalo usled preterane konzumacije soli. Banane takođe imaju i rastvorljiva vlakna koja mogu da ublaže ili spreče zatvor, koji takođe izaziva nadutost stomaka.
3. Jogurt sa probioticima
Ubacite neke od tih dobrih bakterija u creva. Probiotici pomažu u regulisanju varenja i štite opšte zdravlje vašeg digestivnog trakta. Naravno, možete uzimati probiotičke suplemente, a možete i da ih unesete kroz jogurt uz doručak. Možete ga zasladiti sa malo meda.
4. Đumbir
Đumbir sadrži digestivni enzim zingibain koji pomaže vašem stomaku da razgradi proteine. Ovo jedinjenje potencijalno pomaže da se hrana lakše vari, smanjujući nadimanje, gasove ili zatvor. Ako se već osećate naduto, verovatno ne želite da jedete - pa umesto toga pijuckajte domaći čaj od đumbira. Stavite nekoliko kriški isečenog đumbira potopite u šolju vrele vode pet do 10 minuta.
5. Čaj od nane i kamilice
Ako se osećate naduto posle večere, možete da pijuckate vruću šolju čaja od nane ili kamilice. Obe vrste čaja opuštaju mišiće digestivnog trakta, što omogućava da se rasprši gas koji uzrokuje nadimanje. Osim što poboljšava varenje, kamilica takođe može da umiri i opusti, što pomaže ublažavanje bilo kakve nelagodnosti u stomaku.
BONUS VIDEO: GUDELJ ĆE POBESNETI: Anastasija uhvaćena na ulici sa Vojažom