ЧЕСТО ИМАТЕ ОСЕЋАЈ НАДУТОСТИ? ОВА ХРАНА вас надима, док се проблем може решити помоћу следећих 5 НАМИРНИЦА
Ако се често након оброка осећате нелагодно, можда је време да промените врсту хране коју једете
Нутриционисти су издвојили намирница које најчешће конзумирамо а које доводе до надимања, али и оне које би требало да једете како бисте смањили непријатно надимање и гасове, преноси "Health магазин".
СКИДА САЛО СА СТОМАКА У РЕКОРДНОМ РОКУ: ОВА намирница је толико ЈЕФТИНА и ЗДРАВА, а УБИЦА је масних наслага
ОВО је могући УЗРОК РАНЕ СМРТИ И БОЛЕСТИ СРЦА: Ево шта вишечасовно СЕДЕЊЕ ради вашем телу
УЖИВАЈТЕ У ЛЕТУ БЕЗ ИНФЕКЦИЈА И ПОЛНИХ БОЛЕСТИ: Све чега треба да се придржавате је ОВО и можете се опустити
Пет намирница које изазивају надутост
1. Кељ, броколи и купус
Ово поврће из породице купусњача садрже рафинозу, односно шећер који остаје несварен све док га бактерије у цревима не ферментишу. Управо то производи гасове и доводи вас до тога да се надимате. Али, то није разлог да га сасвим избегавате јер је изузетно здраво.
Доследно једење хране богате хранљивим материјама и богато влакнима доводи до јачег, здравијег дигестивног система који је мање склон надимању. Зато наставите да једете ове зеленише ствари, али ограничите своје порције. Ако вам баш тешко пада, кувајте га на пари јер кување омекшава влакна и смањује их, тако да заузима мање простора у вашем пробавном тракту.
Кување неће у потпуности елиминисати или спречити надимање, али може учинити ваше поврће лакшим за варење.
2. Махунарке
Да пасуљ надима, сигурно није нека новост за вас. Исто важи и за сочиво, соју и грашак. Сви они производе гасове. Ова мала укусна зрнца у основи, поред протеина, садрже шећере и влакна која наша тела не могу да апсорбују.
Када махунарка стигне до дебелог црева, ваше цревне бактерије тада преузимају вођство и уживају у њима, а та забава доводи до гасова који ће истог момента да повећају ваш струк. Комбинујте махунарке са лако сварљивим целим зрнима, попут пиринча или киное. Ваше тело ће се на крају навикнути на њих.
Упамтите, уколико често једете воће, поврће, орашасте плодове, интегралне житарице и пасуљ, они вам неће сметати толико, као кад их једете само повремено.
3. Млечни производи
Ако се осећате надуто након неколико кришки сира или чиније житарица са млеком, можда сте нетолерантни на лактозу. То значи да вашем телу недостају ензими који су потребни да се разграде шећери који се налазе у млечним производима, због чега настају гасови и надимање.
Дакле, клоните се млечних производа и одлучите се за алтернативне намирнице које су без лактозе или без млека.
4. Јабуке
Изрека да вас јабука дневно држи подаље од доктора јесте тачна, осим у случају надимања. Јабуке су богате високи садржајем влакана, фруктозе и сорбитола, односно шећера који се налазе у воћу, а које многи људи не могу да толеришу или тешко толеришу. Јабуке су, међутим, одлична ужина, па их немојте сасвим отписати.
Једите их у умереним количинама и одвојено од оброка. Ако баш планирате да будете у купаћем костиму, избегните их тад. Уз јабуке и крушке, брескве и суве шљиве су воће које надима.
5. Слана храна
Конзумирање хране са високим садржајем натријума може да изазове задржавање воде, што ће прилично да вас надује. Међутим, избегавање натријума није тако једноставно као избегавање саме соли. Натријум је саставни део већине прерађене и упаковане хране, укључујући супе, хлеб и брзу храну. Због тога га је веома тешко избећи.
Стога не изненађује податак да чак 90 процената Американаца конзумира више натријума него што се препоручује за здраву исхрану (2.300 мг дневно за већину људи и 1.500 мг за одрасле старије од 50 година, плус особе са дијабетесом, високим крвним притиском и високим ризиком од хипертензије ). Ако сте већ конзумирали веће количине соли, пијте пуно воде како бисте је испрали.
Намирнице које ће вам помоћи да се решите надутости
1. Краставац
Људи користе краставце да смање натеченост испод очију - а можете да их и једете да бисте учинили исту ствар за свој стомак. Ово поврће садржи кверцетин, флавоноидни антиоксидант који помаже у смањењу отока. Доказано је да краставци инхибирају активност проинфламаторних ензима.
Можете да их исечете и поједете само тако, да спремите салату или да замените слатке напитке освежавајучом чашом воде са краставцима.
2. Банане
Намирнице богате калијумом – попут банана, авокада, кивија и поморанџи – спречавају задржавање воде регулишући нивое натријума у вашем телу и тако могу да смање надимање које је нестало услед претеране конзумације соли. Банане такође имају и растворљива влакна која могу да ублаже или спрече затвор, који такође изазива надутост стомака.
3. Јогурт са пробиотицима
Убаците неке од тих добрих бактерија у црева. Пробиотици помажу у регулисању варења и штите опште здравље вашег дигестивног тракта. Наравно, можете узимати пробиотичке суплементе, а можете и да их унесете кроз јогурт уз доручак. Можете га засладити са мало меда.
4. Ђумбир
Ђумбир садржи дигестивни ензим зингибаин који помаже вашем стомаку да разгради протеине. Ово једињење потенцијално помаже да се храна лакше вари, смањујући надимање, гасове или затвор. Ако се већ осећате надуто, вероватно не желите да једете - па уместо тога пијуцкајте домаћи чај од ђумбира. Ставите неколико кришки исеченог ђумбира потопите у шољу вреле воде пет до 10 минута.
5. Чај од нане и камилице
Ако се осећате надуто после вечере, можете да пијуцкате врућу шољу чаја од нане или камилице. Обе врсте чаја опуштају мишиће дигестивног тракта, што омогућава да се распрши гас који узрокује надимање. Осим што побољшава варење, камилица такође може да умири и опусти, што помаже ублажавање било какве нелагодности у стомаку.
БОНУС ВИДЕО: ГУДЕЉ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: Анастасија ухваћена на улици са Војажом