CRVENO MESO, KROMPIR, SO: Teško im je odoleti, a EVO koliko su zapravo NEZDRAVE! Iznenadićete se!
Sve je mit!?
Neke namirnice sa modernim trendovima postaju popularne i mnogi ljudi ih menjaju sa nekim koje su ranije konzumirali i misle da je to bolji izbor, a zapravo se varaju. Ovo su namirnice koje su nepravedno podcenjene.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/04/30/screenshot_from_2019-04-30_09-19-03_0.png?itok=UQBQMGAV)
RECEPT ZA KROFNE PO BAKINOM RECEPTU! Ovo vam je IDEALNA poslastica za URANAK!
Batat krompir je bolji od običnog
Reč je o mitu koji potiče iz Amerike. Amerikanci jedu procesuirani krompir u velikim količinama, kao što je pomfrit, zbog čega se često povezuje sa gojaznošću i dijabetesom.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/04/02/salata.jpg?itok=L0ihTiER)
Ostala su vam jaja od Uskrsa? Iskoristite ih za neku od ove 3 obrok salate - prste da poližete! (RECEPTI)
Sa druge strane, batat se smatra zdravom zamenom za krompir s većom količinom nutrijenata. Međutim, ove dve namirnice zapravo imaju komplementarne prehrambene razlike. Naime, batat ima više vlakana i vitamina A, a krompir više esencijalnih materija, kao što su gvožđe, magnezijum i kalijum. Batat i nije krompir i ukus je potpuno drugačiji. Ovaj naziv je dobio zbog skrobaste teksture, a ukus podseća na bundevu.
Crveno meso uzrokuje rak
Japanski naučnici su 1986. godine sproveli istraživanje na miševima koje su hranili heterocikličkim aminima, materijama koje nastaju kuvanjem mesa.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/08/13/voda-hidratacija.jpg?itok=LoN_8FJq)
OČISTITE ORGANIZAM OD OTROVA U SAMO PET KORAKA: Ubacite novine u dnevnu rutinu i PROCVETAJTE!
Kada su životinje dobile rak posle određenog vremena značajan broj studija počeo je da povezuje crveno meso s opakom bolešću.. Međutim, ni jedno istraživanje nikada nije pronašlo direktnu uzročno –posledičnu vezu između konzumiranja crvenog mesa i raka.
Velika populacijska istraživanja takođe nisu pouzdana jer zavise od ispitanika s različitim prehrambenim navikama i zdravstvenim problemima.
Visoki unos proteina šteti bubrezima
Naučnici su 1983. godine došli do saznanja da visoki unos proteina povećava stopu glomerularne filtracije, odnosno količine krvi koju bubrezi filtriraju u jednom minutu. Stoga su smatrali da ubrzanje GFR-a šteti bubrezima.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/09/25/virsla.jpg?itok=PhhPwpq1)
TRAŽI VAM SE OVA HRANA: Evo kakve zdravstvene PROBLEME otkriva želja za slatkim ili slanim!
Međutim, kasnije studije su pokazale da to nema nikakav uticaj na funkciju bubrega.
Fruktozno-kukuruzni sirup goji više od običnog šećera
Reč je o sirupu koji se često koristi kao zamena za šećer u industrijskim pićima i raznim drugim namirnicama, a uzrokuje stvaranje masnoća u krvi.
Sirup i obični šećer su slični po udelu fruktoze i jednako su štetni. To su prazni ugljeno hidrati koji smeju da se konzumiraju u minimalnim količinama.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/04/16/jaja.jpg?itok=IZB0ZwBV)
SAMO PAR SATI: Evo koliko dugo JAJA mogu da stoje na SOBNOJ TEMPERATURI, nakon toga nisu za jelo!
So dosta povećava pritisak
Dokazano je da smanjeni unos soli pomaže kod hipertenzije, ali ljudi s normalnim krvnim pritiskom ne treba da se boje konzumiranju ove namirnice.
Vodite samo računa o dovoljnom unosu kalijuma jer balans u količini soli i kalijuma je veoma bitan za krvni pritisak.
Vodite samo računa da unosite dovoljno kalijuma u organizam jer je upravo balans u količini soli i kalija bitan za krvni tlak. Zato konumirajte što više brokolija, spanaća, krompira, jer te namirnice po porciji sadrže i do 400 grama kalijuma.