Bez ovoga nema DOBROG PARADAJZA - Đubrivo zbog kojeg ćete imati najveće i najsočnije plodove u bašti
Veoma je važno da se sve pripremi pre nego što dođe vreme zrenja.
Paradajz je biljka koja iz zemlje „izvuče“ svu energiju, ali nam zato daje najsočnije plodove. Da bi stabljika bila jaka, listovi zeleni, a plodovi sočni – paradajz će uzeti sve iz zemlje. Stoga je veoma važno obogatiti zemljište pre sadnje paradajza.
Vreme đubrenja: Kada je pravo vreme za đubrenje paradajza?
Veoma je važno i vreme đubrenja. Paradajz treba đubriti samo dva puta tokom sezone: nakon sadnje i neposredno pre formiranja plodova. Najveća greška koju prave baštovani je stavljanje đubriva direktno u rupu u koju treba da stave sadnicu paradajza. To može da ošteti koren biljke, pa se ne preporučuje.
Priprema zemljišta pre sadnje
Najbolje bi bilo da zemljište pripremite mesec dana pre sadnje paradajza. Izmešajte đubrivo, pomešajte organsko đubrivo, ali nikako ne stavljajte đubrivo direktno uz biljku tokom sadnje.
Koje đubrivo je najbolje za paradajz?
Svaki baštovan ima svoju omiljenu prehranu za đubrivo, ali preporučuje se korišćenje đubriva sa kombinacijom azota, fosfora i kalijuma. Takođe bi bilo dobro da to đubrivo sadrži i kalcijum i magnezijum.
Pravilna prehrana pre sadnje i tokom rasta
Pre sadnje nahranite zemljište đubrivom sa velikim stepenom azota. Kada vidite da se paradajz sprema za prve plodove, pospite oko njega đubrivo sa visokim sadržajem kalcijuma i fosfora. To će pomoći plodovima da budu jaki, zdravi i sočni.
Đubrivo iz „domaće radinosti“ je ono koje sadrži rastvor koprive i gaveza. Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 litara vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zaliva paradajz u širokom luku oko stabljike, kako ne bi oštetila koren.
Saveti za održavanje zdravlja paradajza
Napomena: Da biste obezbedili kalcijum paradajzu, obavezno oko stabljike, ali i u zemlju stavite mrvljene ljuske od jaja. Magnezijum ćete nadomestiti ako zemljištu oko paradajza dodate Epsom so.