"Smanjite rizik od najtežih bolesti": Nutricionistkinja otkriva sve o DUGA ISHRANI, ove tri boje uvek moraju biti na vašem jelovniku
Voće i povrće obezbeđuje sve potrebne mikronutrijente koji pomažu u borbi protiv raznih oboljenja.
Pravilna ishrana (zdrava ishrana) je neophodna za održavanje dobrog zdravlja i sveukupnog blagostanja. Može pomoći u prevenciji hroničnih bolesti, jačanju imuniteta i poboljšanju ukupnih fizičkih i mentalnih sposobnosti. Ali šta znači pravilo se hraniti?
DOKTORKA POSAVETOVALA STARIJE OD 50 GODINA: "Čak iako nemate bolove u kostima preventivno bi trebalo da konzumirate ove dve stvari!"
RAKIJA MEDOVAČA PODIŽE IMUNITET: Dekin jednostavan recept od 3 SASTOJKA za najlekovitiji liker
Da li ste nekada čuli za "duga ishranu"? Naime, stručnjaci savetuju da treba da unosimo hranu različitih boja. Ovaj metod je predstavila Nensi Klark s idejom da motiviše da se meša različito voće i povrće u svakodnevnoj ishrani i tako unesu svi mikronutrijenti.
Ali koliko crvenih, plavih i ljubičastih namirnica konzumirate?
Ali, ne govorimo o plavim bobonicama, ili crvenom sladoledu; govorimo o voću i povrću kao što su borovnice, crveni kupus i patlidžan.
Ova šarena hrana izuzetno dobro utiče na naš organizam zahvaljujući nizu biljnih jedinjenja. Studije su pokazale da utiče na dobro varenje i smanjuje rizik od povišenog šećera, a nutricionistkinja Sofi Trotman će nam otkriti tačno zašto treba da počnemo da jedemo više crvene, plave i ljubičaste hrane.
Podržite zdravlje srca, mozga i jetre
Sofi kaže da biljna jedinjenja sadržana u povrću i voću utiču na dobrobit niza organa. Jedno od jedinjenje koje je zastupljeno u njima - antocijanini - ima antioksidativna svojstva. Sofi kaže:
- Antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja. Antocijanini su povezani sa antiinflamatornim efektima, poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja i potencijalnim svojstvima u borbi protiv najtežih bolesti, kaže ona i dodaje:
- Resveratrol je biljno jedinjenje koje se nalazi u crvenom grožđu, bobicama i tamnoj čokoladi, takođe ima antioksidativna i antiinflamatorna dejstva. On može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, održavati zdravlje mozga i dobar je protiv starenja.
Sledeći je likopen, odgovoran za crvenu boju paradajza, lubenice i drugog crvenog voća poput jagoda.
- To je moćan antioksidans, a takođe je povezan sa kardiovaskularnim zdravstvenim prednostima, kaže Sofi i dodaje:
- Betalaini – koji se nalaze u crvenom i ljubičastom voću i povrću, kao što su cvekla i crveni kupus, imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva i mogu podržati funkciju jetre, pomoći u smanjenju upale.
Pomozite u zaštiti od bolesti
Anti-inflamatorna svojstva crvene, plave i ljubičaste hrane - od jagoda do smokava i ljubičastog grožđa - mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti opasnih po život. Sofi navodi:
- Savremeni život je prilično napet i ispunjen stresom koji utiče na zdravlje. Stres, alkohol, pušenje, ultra-prerađena hrana, šećer i zagađivači mogu izazvati upalu u telu, objašnjava Sofi.
Ona dodaje da je upala u korenu mnogih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, bolest iritabilnog creva, Alchajmerova bolest i još nekih od najtežih bolesti.
- Naravno, smanjenje rizika od ovih stanja zahteva mnogo više od jednostavnog konzumiranja ove hrane, ali uključivanje voća i povrća je korak u pravom smeru, zaključuje Sofi.