"Смањите ризик од најтежих болести": Нутриционисткиња открива све о ДУГА ИСХРАНИ, ове три боје увек морају бити на вашем јеловнику
Воће и поврће обезбеђује све потребне микронутријенте који помажу у борби против разних обољења.
Правилна исхрана (здрава исхрана) је неопходна за одржавање доброг здравља и свеукупног благостања. Може помоћи у превенцији хроничних болести, јачању имунитета и побољшању укупних физичких и менталних способности. Али шта значи правило се хранити?
ДОКТОРКА ПОСАВЕТОВАЛА СТАРИЈЕ ОД 50 ГОДИНА: "Чак иако немате болове у костима превентивно би требало да конзумирате ове две ствари!"
РАКИЈА МЕДОВАЧА ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ: Декин једноставан рецепт од 3 САСТОЈКА за најлековитији liker
Да ли сте некада чули за "дуга исхрану"? Наиме, стручњаци саветују да треба да уносимо храну различитих боја. Овај метод је представила Ненси Кларк с идејом да мотивише да се меша различито воће и поврће у свакодневној исхрани и тако унесу сви микронутријенти.
Али колико црвених, плавих и љубичастих намирница конзумирате?
Али, не говоримо о плавим бобоницама, или црвеном сладоледу; говоримо о воћу и поврћу као што су боровнице, црвени купус и патлиџан.
Ова шарена храна изузетно добро утиче на наш организам захваљујући низу биљних једињења. Студије су показале да утиче на добро варење и смањује ризик од повишеног шећера, а нутриционисткиња Софи Тротман ће нам открити тачно зашто треба да почнемо да једемо више црвене, плаве и љубичасте хране.
Подржите здравље срца, мозга и јетре
Софи каже да биљна једињења садржана у поврћу и воћу утичу на добробит низа органа. Једно од једињење које је заступљено у њима - антоцијанини - има антиоксидативна својства. Софи каже:
- Антиоксиданси помажу у заштити ћелија од оксидативног оштећења. Антоцијанини су повезани са антиинфламаторним ефектима, побољшањем кардиоваскуларног здравља и потенцијалним својствима у борби против најтежих болести, каже она и додаје:
- Ресвератрол је биљно једињење које се налази у црвеном грожђу, бобицама и тамној чоколади, такође има антиоксидативна и антиинфламаторна дејства. Он може помоћи у заштити од срчаних болести, одржавати здравље мозга и добар је против старења.
Следећи је ликопен, одговоран за црвену боју парадајза, лубенице и другог црвеног воћа попут јагода.
- То је моћан антиоксиданс, а такође је повезан са кардиоваскуларним здравственим предностима, каже Софи и додаје:
- Беталаини – који се налазе у црвеном и љубичастом воћу и поврћу, као што су цвекла и црвени купус, имају антиоксидативна и антиинфламаторна својства и могу подржати функцију јетре, помоћи у смањењу упале.
Помозите у заштити од болести
Анти-инфламаторна својства црвене, плаве и љубичасте хране - од јагода до смокава и љубичастог грожђа - могу помоћи у смањењу ризика од болести опасних по живот. Софи наводи:
- Савремени живот је прилично напет и испуњен стресом који утиче на здравље. Стрес, алкохол, пушење, ултра-прерађена храна, шећер и загађивачи могу изазвати упалу у телу, објашњава Софи.
Она додаје да је упала у корену многих стања, као што су кардиоваскуларне болести, дијабетес типа 2, болест иритабилног црева, Alchajmerova болест и још неких од најтежих болести.
- Наравно, смањење ризика од ових стања захтева много више од једноставног конзумирања ове хране, али укључивање воћа и поврћа је корак у правом смеру, закључује Софи.