Jednom kada probate PITU SA BELIM MESOM u bešamel sosu stalno ćete je praviti - Ukusan, a nesvakidašnji obrok
Kada jednom probate ovu pitu, sigurno će postati vaš omiljeni recept koji ćete pripremati iznova i iznova!
Ako ste u potrazi za ukusnim, ali nesvakidašnjim obrokom koji će vas oduševiti, pita sa belim mesom u bešamel sosu je pravi izbor!
Ovaj recept donosi savršen spoj sočnog belog mesa i kremastog bešamel sosa, sve upakovano u hrskave kore koje će učiniti svaki zalogaj pravim uživanjem. Savršen je za one trenutke kada želite nešto više od obične pite, ali bez previše komplikacija.
Kada jednom probate ovu piticu, sigurno će postati vaš omiljeni recept koji ćete pripremati iznova i iznova!
Recept za pitu sa belim mesom u bešamel sosu
Potrebno je:
-kore za pitu
-glavica luka
-1kg pilećeg filea
-začini: so, malo bibera, suvi začin (po želji)
-200g kačkavalja
Bešamel sos:
-150g putera/margarina
-150g brašna
-1L mleka
-malo muskatnog oraščića i soli (po želji)
I još:
-kisela voda i ulje - za premazivanje kora
-1 žumance i mala kisela pavlaka
Priprema:
Na malo ulja prodinstati crni luk, pa mu dodati belo meso iseckano na kockice. Začiniti meso i pržiti dok ne dobije zlatkasti boju.
Bešamel:
Na tihoj vatri istopiti puter/margarin. Kad se skroz otopi dodavati postepeno brašno, uz konstantno mešanje. Na samom kraju dodajemo postepeno mleko i mešajte sve vreme, da ne bi bilo grudvica.
Na kraju ređamo koru, premažemo je mešavinom kisele vode i ulja, pa dodajemo još jednu koru, opet premažemo mešavinom, pa treću koru, a onda dodala bešamel, meso, pa rendani kačkavalj - i tako dok ne istrošite sav materijal.
Na kraju pitu premazati sa mešavinom kisele pavlake i jednog žumanca, zatim je iseći, obložiti aluminijumskom folijom i peći na 180 stepeni 30-ak minuta, pa još 5 minuta bez folije, da se zapeče, sve zavisi od vaše rerne.