Jugoslovenska PESAK TORTA topi se u ustima i NE PEČE SE - Omiljena poslastica gotova za POLA sata, neverovatno je kremasta
Ova poslastica ne samo da je dekorativna, već oduševljava i svojim ukusom
Pesak torta, osim što neverovatno dekorativno izgleda, prava je bomba ukusa. Naime, manje od sat vremena vam je potrebno da je spremite, a vrlo je izdašna.
Bez nje u Jugoslaviji nije mogla da se zamisli nijedna posebna prilika, a posebno su je mališani obožavali.
Sastojci za pesak tortu:
200 g mlevenog keksa
200 g kokosovog brašna
200 g mlevenih oraha
250 g margarina
300 g šećera
1 litar mleka
4 kesice pudinga od vanile
100 g šlaga
200 ml mleka
Priprema:
Uzmite malu šerpu i u nju sipajte prah iz kesica za puding. Dodajte malo vode i energično promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim stavite litar mleka i 300 grama šećera da provri.
Dok čekate da mleko provri, pripremite penasto umućen margarin u dubokoj činiji. Kada mleko provri, sklonite ga sa šporeta i postepeno umešajte razmućeni puding u mleko. Vratite smesu na ringlu i kuvajte na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
Kada se puding zgusne, podelite ga na tri jednaka dela. U prvi deo umešajte mleveni keks, u drugi deo dodajte kokosovo brašno, a u treći deo dodajte mlevene orahe.
Obložite kalup za pečenje pek papirom i sipajte prvi deo smese sa keksom. Ravnomerno ga rasporedite špatulom i stavite sve u frižider.
Nakon što se prvi sloj stegne, nanesite sloj sa kokosovim brašnom, a zatim preko njega sloj sa mlevenim orasima. Vratite tortu u frižider da se potpuno stegne.
Nekoliko sati kasnije umutite šlag kremu sa 200 ml mleka i premažite tortu kako biste je ukrasili.