Kao da je pečeno u furuni - Ovako pripremljena svinjska plećka zamirisaće kao da je pečena na drva, potrebna su dva sastojka
Možete vi to sami kod kuće spremiti, dok spremate salatu, čorbu i neku poslasticu, pečenje će da odmara u rerni.
Gotovo da nema osobe koja ne voli praseće pečenje. Ukoliko slavite ili vam dolaze gosti, uvek se možete odlučiti za varijantu da pripremite praseće pečenje, kod kuće, i ispečete ga u svojoj rerni.
Toliko je jednostavna priprema da ne možete da napravite promašaj. Bitno je dobro začiniti meso i peći ga na adekvatnoj temperaturi i biće kao iz restorana, prema iskustvima iskusnih domaćica.
Praseću plećku dobro posušite jednim ubrusom pokupite vodu, koja se zadržala na površini tokom pranja mesa. Dobro izbockajte meso. Premažite komad mesa sa svih strana, svinjskom mašću. Zatim solite meso sa svih strana i dobro utrljajte da so prodre u meso.
Ne možete pogrešiti kada solite, jer višak soli uvek izađe iz mesa tokom pečenja.
Ostavite meso da dobro upije so, jedno dva sata.
Najbolje je meso položiti u pleh u koji ste stavili nekoliko sitnih cepanica čamovog ili bukovog drveta. Ukoliko ga nemate, onda preko pleha položite rešetku, metalnu, na koju stavljate meso, a svi sokovi koji budu izašli iz svinjetine zadržaće se u plehu. Ukolko se odlučite za varijantu sa metalnom rešetkom u pleh sipajte šolju vode pre pečenja.
Meso stavite u rernu koja nije zagrejana, na prvu policu u šporetu. Podesite temperaturu u šporetu na 180 stepeni i uključite donji i gornji grejač. Posle sat vremena izvadite pečenje izbockajte ga nožem i polijte sa pola limenke piva. Vratite ga u rernu na još sat vremena. Izvadite meso posle sat vrmena i okrenite plećku da porumeni. Kada primetite da je dobila boju, ponovo je okrenite da se kožica dobro zapeče na samom kraju.
Ukoliko je potrebno dodajte malo vode u pleh i pecite još pola sata.
Tokom pečenja proveravajte meso, u zavisnosti od izgleda videćete koliko je još potrebno da se peče, jer nije svaka rerna ista, ukoliko imate jaču rernu, povedite računa da vam se meso ne presuši.