Као да је печено у фуруни - Овако припремљена свињска плећка замирисаће као да је печена на дрва, потребна су два састојка
Можете ви то сами код куће спремити, док спремате салату, чорбу и неку посластицу, печење ће да одмара у рерни.
Готово да нема особе која не воли прасеће печење. Уколико славите или вам долазе гости, увек се можете одлучити за варијанту да припремите прасеће печење, код куће, и испечете га у својој рерни.
Толико је једноставна припрема да не можете да направите промашај. Битно је добро зачинити месо и пећи га на адекватној температури и биће као из ресторана, према искуствима искусних домаћица.
Прасећу плећку добро посушите једним убрусом покупите воду, која се задржала на површини током прања меса. Добро избоцкајте месо. Премажите комад меса са свих страна, свињском машћу. Затим солите месо са свих страна и добро утрљајте да со продре у месо.
Не можете погрешити када солите, јер вишак соли увек изађе из меса током печења.
Оставите месо да добро упије со, једно два сата.
Најбоље је месо положити у плех у који сте ставили неколико ситних цепаница чамовог или буковог дрвета. Уколико га немате, онда преко плеха положите решетку, металну, на коју стављате месо, а сви сокови који буду изашли из свињетине задржаће се у плеху. Уколко се одлучите за варијанту са металном решетком у плех сипајте шољу воде пре печења.
Месо ставите у рерну која није загрејана, на прву полицу у шпорету. Подесите температуру у шпорету на 180 степени и укључите доњи и горњи грејач. После сат времена извадите печење избоцкајте га ножем и полијте са пола лименке пива. Вратите га у рерну на још сат времена. Извадите месо после сат врмена и окрените плећку да порумени. Када приметите да је добила боју, поново је окрените да се кожица добро запече на самом крају.
Уколико је потребно додајте мало воде у плех и пеците још пола сата.
Током печења проверавајте месо, у зависности од изгледа видећете колико је још потребно да се пече, јер није свака рерна иста, уколико имате јачу рерну, поведите рачуна да вам се месо не пресуши.