MANASTIRKA - Najbolja posna torta za SVETOG NIKOLU! Pravi se od najneobičnijih sastojaka, ovako nešto nikad niste probali
Za Svetog Nikolu se spremite onako kako treba, po starinski, ukusno i posno
Ako želite da ovog Svetog Nikolu obradujete svoje goste nečim zaista posebnim, Manastirka je torta koju morate probati! Ova posna torta pravi se od najneobičnijih sastojaka koji se savršeno kombinuju u bogat i jedinstven ukus.
Iako ne sadrži tradicionalne sastojke poput jaja, mleka ili putera, Manastirka je pravo čudo kada je reč o teksturi i ukusu – sočna, kremasta, s nagoveštajem začina i jedinstvene aromatičnosti koja će vas iznova oduševiti. Ovaj neobičan recept sigurno će postati omiljeni desert na vašoj slavnoj trpezi i ostaće u sećanju vašim gostima kao prava delikatesa. Isprobajte ovu tortu i otkrijte zašto je Manastirka prava zvezda posne trpeze!
Sastojci:
Prvi fil:
200 g pasulja
5 srednjih jabuka ili dunja
kašika estrakta vanile
šolja i po šećera (ili po ukusu)
3 šolje mlevenih oraha
Drugi fil:
1 veća šolja kuvanog žita
3-4 kašike prah šećera
2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali
Korica:
2,5 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika meda
1,5 šolje šećera
1,5 šolja vode
Za odozgo:
1/2 šolje oraha
Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!
Priprema:
Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte. Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.
Sameljte i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.
Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode. Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite 2 korice na 200 stepeni Celzijusa.
Vrele kore premažite filom od žita. Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja. Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.