МАНАСТИРКА - Најбоља посна торта за СВЕТОГ НИКОЛУ! Прави се од најнеобичнијих састојака, овако нешто никад нисте пробали
За Светог Николу се спремите онако како треба, по старински, укусно и посно
Ако желите да овог Светог Николу обрадујете своје госте нечим заиста посебним, Манастирка је торта коју морате пробати! Ова посна торта прави се од најнеобичнијих састојака који се савршено комбинују у богат и јединствен укус.
Иако не садржи традиционалне састојке попут јаја, млека или путера, Манастирка је право чудо када је реч о текстури и укусу – сочна, кремаста, с наговештајем зачина и јединствене ароматичности која ће вас изнова одушевити. Овај необичан рецепт сигурно ће постати омиљени десерт на вашој славној трпези и остаће у сећању вашим гостима као права деликатеса. Испробајте ову торту и откријте зашто је Манастирка права звезда посне трпезе!
Састојци:
Први фил:
200 г пасуља
5 средњих јабука или дуња
кашика естракта ваниле
шоља и по шећера (или по укусу)
3 шоље млевених ораха
Други фил:
1 већа шоља куваног жита
3-4 кашике прах шећера
2-3 касике сока од компота који сте сачували
Корица:
2,5 шоље брашна
1 кашичица соде бикарбоне
1 кашика меда
1,5 шоље шећера
1,5 шоља воде
За одозго:
1/2 шоље ораха
Пре спремања колача пожељно је припремити пасуљ, жито и дуње. Пасуљ скувати у три воде! Жито такође скувати! И дуње скувати као за компот!
Припрема:
Скуван пасуљ самељите у блендеру. Скувати дуње у води са мало екстракта ваниле. Када се скувају, дуње процедите па их самељите у блендеру. Воду од кувања дуња сачувајте. Измешајте дуње и пасуљ па у шерпи, на рингли мешајте да се смеса добро укува. Затим у ту смесу додајте млевене орахе.
Самељте и кувано жито са шећером, па му додајте мало компота од кувања дуња.
Када сте оба фила направили, сада спремите и корицу од брашна, соде бикарбоне, меда, мало шећера и воде. Све измешајте, поделите на два дела па пеците 2 корице на 200 степени Целзијуса.
Вреле коре премажите филом од жита. Преко прве корице и фила од жита додајте фил од пасуља и дуња, па друга корица на којој је фил од жита додајте још један слој фила од пасуља и дуња. Премажите торту остатком фила и поспите је орасима.