Najbrži KUGLOF se sprema za 5 minuta - Jednostavan i JEFTIN kolač, najukusniji je uz KAFU
Kuglof, koilač sa dugom tradicijom, ima mnogo varijanti.
Kolač koji će obradovati sve ukućane, ali i iznenadne goste, je veoma ukusan. Kuglof je idealan i za svečane prilike, a za njegovu pripremu vam ne treba mnogo vremena.
Postoji nekoliko varijanti ovog slatkiša, a mi vam donosimo najjednostavniji i najbrži.
Sastojci:
- 1,5 kafena kašika suvog kvasca
- 2 supene kašike tople vode
- 230 ml punomasnog mleka
- 6 supenih kašika šećera
- 7 punih supenih kašika nesoljenog putera
- 300 g brašna
- Kafena kašika soli
- 2 velika jaja
- 200 g suvih grožđica
- 1 kafena kašika rendane kore od limuna ili narandže
- Oko 20 celih blanširanih badema
- 1 supena kašika šećera u prahu
Priprema:
Prvo pomešajte kvasac i vodu i ostavite da kvasac nadođe - treba da peni. Potom na slabu vatru stavite puter, mleko i kristal šećer, i grejte dok se puter i šećer ne otope.
Stavite brašno u posudu, dodajte so, napravite rupu u sredini, u koju ćete sipati kvasac i mleko sa otopljenim puterom i šećerom. Polako mešajte mikserom, pa dodajte i jaja. Kada ste umutili testo, dodajte grožđice, lagano promešajte, pa sipajte u kalup koji ste namazali puterom. Pre nego što ste sipali testo u svako rebro kalupa stavite po jedan blanširani badem - ovo je čisto dekorativno.
Prekrijte kalup folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 2 sata.
Pecite kuglof u rerni zagrejanoj na 180 stepeni prvo 15 minuta, potom iizvadite, prekrijte folijom, pa pecite još 35 minuta.
Kuglof vadite iz kalupa tek kada se ohladi.
Dekorišite šećerom u prahu.