Најбржи КУГЛОФ се спрема за 5 минута - Једноставан и ЈЕФТИН колач, најукуснији је уз КАФУ
Куглоф, коилач са дугом традицијом, има много варијанти.
Колач који ће обрадовати све укућане, али и изненадне госте, је веома укусан. Куглоф је идеалан и за свечане прилике, а за његову припрему вам не треба много времена.
Постоји неколико варијанти овог слаткиша, а ми вам доносимо најједноставнији и најбржи.
Састојци:
- 1,5 кафена кашика сувог квасца
- 2 супене кашике топле воде
- 230 мл пуномасног млека
- 6 супених кашика шећера
- 7 пуних супених кашика несољеног путера
- 300 г брашна
- Кафена кашика соли
- 2 велика јаја
- 200 г сувих грожђица
- 1 кафена кашика рендане коре од лимуна или наранџе
- Око 20 целих бланшираних бадема
- 1 супена кашика шећера у праху
Припрема:
Прво помешајте квасац и воду и оставите да квасац надође - треба да пени. Потом на слабу ватру ставите путер, млеко и кристал шећер, и грејте док се путер и шећер не отопе.
Ставите брашно у посуду, додајте со, направите рупу у средини, у коју ћете сипати квасац и млеко са отопљеним путером и шећером. Полако мешајте миксером, па додајте и јаја. Када сте умутили тесто, додајте грожђице, лагано промешајте, па сипајте у калуп који сте намазали путером. Пре него што сте сипали тесто у свако ребро калупа ставите по један бланширани бадем - ово је чисто декоративно.
Прекријте калуп фолијом и оставите да одстоји на топлом месту око 2 сата.
Пеците куглоф у рерни загрејаној на 180 степени прво 15 минута, потом иизвадите, прекријте фолијом, па пеците још 35 минута.
Куглоф вадите из калупа тек када се охлади.
Декоришите шећером у праху.