NAUČNICI TVRDE: Započnite dan sa OVOM NAMIRNICOM i vaše SRCE će vam biti zahvalno
Konzumiranje ovog proizvoda ima mnoge pozitivne efekte, a zaštita "motora" vašeg tela jedan je od njih
Iako možda preferirate žitarice ili voće za doručak, istraživanja su pokazala da bi zapravo jaja bila bolji izbor, jer štite srce.
U studiji koju je objavio "eLife", učestvovalo je 4778 učesnika starosti između 30 i 79 godina. Njih 1377 ranije nisu imali kardiovaskularne bolesti, dok 3401 jesu i svi su upitani koliko često jedu jaja, kao i drugu hranu poput pirinča, mesa i povrća.
URADITE OVO PRE NEGO ŠTO POSEGNETE ZA LEKOVIMA: Samo dodajte malo limunovog soka u ovaj napitak i nestaće glavobolja! (RECEPT)
VODA OD BELOG LUKA za 7 DANA JAČA IMUNITET: Spremite je po ovom receptu i pijte svaki dan
VIŠE OD HOBIJA: VOŽNJA BICIKLA je SPAS za vaše zdravlje i liniju, a o OVOME treba povesti računa
Kada su autori istraživanja pogledali krv ispitanika, otkrili su da oni koji su redovno jeli jaja, imaju više apolipoproteina A1 u svojim sistemima, što može dovesti do stvaranja molekula lipoproteina visoke gustine, koji pomažu u sprečavanju srčanog i moždanog udara.
Osim toga, oni kojima su jaja deo svakodnevne ishrane, imali su manje metabolita koji su povezani sa srčanim oboljenjima.
- Zajedno, naši rezultati daju potencijalno objašnjenje kako konzumiranje umerene količine jaja može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti - rekao je za eurekalert.org autor studije Canking Ju, vanredni profesor na Odeljenju za epidemiologiju i biostatistiku Univerziteta u Pekingu.
U isto vreme, Ju je priznao da je "potrebno više istraživanja da bi se potvrdile uzročne uloge koje lipidni metaboliti igraju u vezi između konzumiranja jaja i rizika od kardiovaskularnih bolesti".