"NIKO ga ne pravi kao ONI" Nataša Pavlović oduševljena MAKEDONSKIM AJVAROM - Tijana Dapčević joj otkrila RECEPT
Makedonski ajvar oduševio Natašu Pavlović, recept ima samo jednu tajnu
Voditeljka emisije "Praktična žena", Nataša Pavlović, nedavno je podelila svoje oduševljenje makedonskim ajvarom, koji ju je potpuno oborio s nogu. U ovoj popularnoj emisiji, koja okuplja brojne poznate ličnosti koje pripremaju različite specijalitete, ajvar je postao pravi hit!
Teglica ajvara nestala za tren
Nataša je na svom profilu podelila da je imala priliku da proba domaći ajvar, a njena reakcija nije izostala. Oduševljena ukusima, priznala je da je uspela da pojede celu teglicu ovog specijaliteta. "Ljudi, ja ne znam šta Makedonci rade ajvaru, ali ga niko ne pravi kao oni!" – istakla je Nataša, delivši svoje iskustvo s pratiocima na društvenim mrežama.
Njen entuzijazam izazvao je brojne komentare, a jedna gospođa u komentarima je podelila recept za pripremu ajvara, dok je popularna pevačica Tijana Dapčević, poreklom iz Makedonije, potvrdila da se i ona drži istog recepta. "Ajvar je jednostavno neodoljiv, a domaći je uvek najbolji!" – dodala je Tijana, čime je dodatno pojačala Natašino oduševljenje.
Makedonski ajvar je poznat po svojoj bogatoj i dimljenoj aromi, a mnogi ga smatraju pravim delikatesom. Savršeno se slaže sa raznim jelima, ali i kao namaz, što ga čini omiljenim izborom na trpezi. Ovaj specijalitet ne samo da je osvojio srca mnogih, već i stomake poznatih ličnosti koje rado dele svoje kulinarske avanture.
Sastojci:
- 10 kg crvenih paprika (po mogućstvu rog paprike)
- 2 kg patlidžana
- 4-5 ljutih papričica (možete dodati više ili manje, u zavisnosti od željene ljutine
- 1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)
- 1 glavica belog luka (opciono)
- 200 ml sirćeta
- 100 g šećera
- 100 g soli
Priprema:
Paprike za ajvar ispecite na roštilju, u rerni ili na plotni. Nakon pečenja, stavite ih u veliku posudu i pokrijte da bi se lakše ljuštile.
Kada se ohlade, ogulite ih i očistite od semena. Patlidžane ispecite na isti način, oljuštite ih i odstranite seme. Ljutim papričicama uklonite semenke (ako želite blažu verziju), a zatim ih sitno iseckajte.
Sameljite paprike, patlidžane i ljute papričice u mašini za mlevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno – neka ostanu sitni komadići za teksturu.
U velikom loncu zagrejte ulje. Dodajte mlevenu smesu i pržite je na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje.Dodajte so, šećer i sirće. Pržite dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese (ovo može potrajati 2-3 sata).
Pred kraj kuvanja, dodajte sitno iseckani beli luk (ako ga koristite) i još malo pržite dok ne omekša i smesa ne postane potpuno homogena.
Sterilizujte staklene tegle i poklopce. Dok je ajvar još vruć, sipajte ga u pripremljene tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako da se hermetički zatvore. Ostavite ih tako da se ohlade.