"НИКО га не прави као ОНИ" Наташа Павловић одушевљена МАКЕДОНСКИМ АЈВАРОМ - Тијана Дапчевић јој открила РЕЦЕПТ
Македонски ајвар одушевио Наташу Павловић, рецепт има само једну тајну
Водитељка емисије "Практична жена", Наташа Павловић, недавно је поделила своје одушевљење македонским ајваром, који ју је потпуно оборио с ногу. У овој популарној емисији, која окупља бројне познате личности које припремају различите специјалитете, ајвар је постао прави хит!
Теглица ајвара нестала за трен
Наташа је на свом профилу поделила да је имала прилику да проба домаћи ајвар, а њена реакција није изостала. Одушевљена укусима, признала је да је успела да поједе целу теглицу овог специјалитета. "Људи, ја не знам шта Македонци раде ајвару, али га нико не прави као они!" – истакла је Наташа, деливши своје искуство с пратиоцима на друштвеним мрежама.
Њен ентузијазам изазвао је бројне коментаре, а једна госпођа у коментарима је поделила рецепт за припрему ајвара, док је популарна певачица Тијана Дапчевић, пореклом из Македоније, потврдила да се и она држи истог рецепта. "Ајвар је једноставно неодољив, а домаћи је увек најбољи!" – додала је Тијана, чиме је додатно појачала Наташино одушевљење.
Македонски ајвар је познат по својој богатој и димљеној ароми, а многи га сматрају правим деликатесом. Савршено се слаже са разним јелима, али и као намаз, што га чини омиљеним избором на трпези. Овај специјалитет не само да је освојио срца многих, већ и стомаке познатих личности које радо деле своје кулинарске авантуре.
Састојци:
- 10 кг црвених паприка (по могућству рог паприке)
- 2 кг патлиџана
- 4-5 љутих папричица (можете додати више или мање, у зависности од жељене љутине
- 1,5 л уља (најбоље сунцокретово)
- 1 главица белог лука (опционо)
- 200 мл сирћета
- 100 г шећера
- 100 г соли
Припрема:
Паприке за ајвар испеците на роштиљу, у рерни или на плотни. Након печења, ставите их у велику посуду и покријте да би се лакше љуштиле.
Када се охладе, огулите их и очистите од семена. Патлиџане испеците на исти начин, ољуштите их и одстраните семе. Љутим папричицама уклоните семенке (ако желите блажу верзију), а затим их ситно исецкајте.
Самељите паприке, патлиџане и љуте папричице у машини за млевење меса или их уситните у блендеру, али не превише ситно – нека остану ситни комадићи за текстуру.
У великом лонцу загрејте уље. Додајте млевену смесу и пржите је на средње јакој ватри уз стално мешање.Додајте со, шећер и сирће. Пржите док се смеса не згусне, а уље не почне да се одваја од смесе (ово може потрајати 2-3 сата).
Пред крај кувања, додајте ситно исецкани бели лук (ако га користите) и још мало пржите док не омекша и смеса не постане потпуно хомогена.
Стерилизујте стаклене тегле и поклопце. Док је ајвар још врућ, сипајте га у припремљене тегле, добро затворите и окрените их наопако да се херметички затворе. Оставите их тако да се охладе.