OVO SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Miris vagine vam može reći više nego što mislite
Svako telo je različito.
Svi se mi barem ponekad zapitamo u ogledalu da li je naše telo normalno. Kada su vagine u pitanju, nije samo izgled ono što nas muči – češće nego što bismo volele da priznamo, miris je taj koji nas može učiniti nesigurnim ili čak zabrinutim. Da ne pričamo o tome kako neprijatan miris može uticati na vaš seksualni život.
ZIMA STIŽE, A SA NJOM I PREHLADA: Napitak protiv gripa zbog kojeg ćete ostati zdravi!
IZBEGNITE OSEĆAJ TEŽINE: 5 zlatnih saveta za dobro varenje
I EMOCIJE UTIČU NA ZDRAVLJE: Strah ugrožava bubrege, a bes uništava ovaj organ
Promena mirisa sekreta znak je da je došlo i do promene u sastavu mikroflore vagine, odnosno u broju ili ravnoteži mikroba koji naseljavaju vaginu. Ako se uz to promeni i količina, boja ili konzistencija sekreta, ili osetite druge simptome kao što su svrab, bol, peckanje ili iritacija – pravac ginekolog.
Uglavnom ukazuje na bakterijsku vaginozu. Česti simptomi su svrab, peckanje, otok, crvenilo i iritacija.
Infekcija bakterijom trihomonas često je praćena vrlo neprijatnim mirisom, penušavim žutim ili zelenkastim sekretom i svrabom. Ova infekcija se prenosi seksualnim putem – ne zaboravite na zaštitu.
Ovako neke žene opisuju miris koji osećaju nakon korišćenja lubrikanata ili kondoma tokom odnosa. Ako vam ovakav miris smeta, promenite lubrikant ili vrstu kondoma koje koristite dok ne pronađete nešto što ne utiče na vaš prirodan miris.
Ako pokušavate da zatrudnite, normalno je da par sati nakon odnosa osetite blag miris na semenu tečnost.
Blag miris kvasca ponekad se može javiti ako dođe do umnožavanja gljivica u vagini, pre svega kandide. Vrlo je verovatno da ćete osetiti i snažan svrab i beličasti gromuljičast sekret. Ako se ovi simptomi često javljaju, razmislite o promeni ishrane – šećer je odlična podloga za razvoj gljivica, pa izbacivanje ove namirnice iz ishrane vam može pomoći.
Neke namirnice mogu promeniti miris vagine, pa tako citrusno voće i ananas mogu učiniti ukus slatkastim, dok ga beli i crni luk mogu učiniti…pa…neprijatnim.