POSNA MEDENA PITA s orasima je obožavani desert svih generacija - Puna sočnog FILA između svakog reda i OMILJENA na slavskim i prazničnim trpezama
Ova poslastica koju su nekad pravile naše bake ponovo je popularna među srpskim domaćicama.
Posna medena pita s orasima je pravi ukras na svakoj trpezi, a posebno omiljena na slavama i prazničnim okupljanjima.
Ovaj desert je spoj sočne i bogate filovane mase, koja se nalazi između svakog reda mekanog testa, a sve to upotpunjeno aromom meda i hrskavim orasima. Sa jednostavnim sastojcima, ali prelepim izgledom i nezaboravnim ukusom, posna medena pita je savršen izbor za sve koji žele uživati u slatkim zalogajima, čak i tokom posta.
Ovaj desert je omiljen kroz generacije, a svojom sočnošću i bogatstvom ukusa, sigurno će oduševiti sve ljubitelje tradicionalnih slatkiša.
Sastojci za 4 korice:
- 200 g margarina,
- 300 g mekog brašna,
- 300 g oštrog brašna,
- 2 kašike meda,
- 3 kašike šećera,
- 200 ml kisele vode,
- 1 prašak za pecivo.
Fil:
- 800 ml vode,
- 120 g mekog brašna,
- 8 kašika kristal šećera,
- 200 g margarina,
- 200 g mlevenih oraha.
Glazura:
- 150 g posne čokolade,
- 3 kašike ulja ili dobra kašika margarina.
Priprema:
Margarin ostavite da dostigne sobnu temperaturu. Pomešajte obe vrste brašna i dodajte prašak za pecivo. Rukom sjedinite brašno i margarin, tako da dobijete zrnastu masu. Dodajte šećer, med i kiselu vodu, pa zamesite srednje tvrdo testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je mekše dodati šaku brašna, a ako je tvrđe kašiku-dve kisele vode.
Ostaviti testo da dostoji 30 minuta u kesi u frižideru, pa ga podeliti na 4 dela. Zagrejati rernu na 180 stepeni, pa razvući koricu skoro veličine obrnutog pleha od rerne. Izbušiti viljuškom pa staviti da se peče. Dok se peče prva korica, razvući drugu. Peći koru između 10 i 15 minuta, treba da ostane svetla, strogo pazite da ne izgori. Pečene korice su krte i lomljive, pa pažljivo rukujte sa njima.