ПОСНА МЕДЕНА ПИТА с орасима је обожавани десерт свих генерација - Пуна сочног ФИЛА између сваког реда и ОМИЉЕНА на славским и празничним трпезама
Ова посластица коју су некад правиле наше баке поново је популарна међу српским домаћицама.
Посна медена пита с орасима је прави украс на свакој трпези, а посебно омиљена на славама и празничним окупљањима.
Овај десерт је спој сочне и богате филоване масе, која се налази између сваког реда меканог теста, а све то употпуњено аромом меда и хрскавим орасима. Са једноставним састојцима, али прелепим изгледом и незаборавним укусом, посна медена пита је савршен избор за све који желе уживати у слатким залогајима, чак и током поста.
Овај десерт је омиљен кроз генерације, а својом сочношћу и богатством укуса, сигурно ће одушевити све љубитеље традиционалних слаткиша.
Састојци за 4 корице:
- 200 г маргарина,
- 300 г меког брашна,
- 300 г оштрог брашна,
- 2 кашике меда,
- 3 кашике шећера,
- 200 мл киселе воде,
- 1 прашак за пециво.
Фил:
- 800 мл воде,
- 120 г меког брашна,
- 8 кашика кристал шећера,
- 200 г маргарина,
- 200 г млевених ораха.
Глазура:
- 150 г посне чоколаде,
- 3 кашике уља или добра кашика маргарина.
Припрема:
Маргарин оставите да достигне собну температуру. Помешајте обе врсте брашна и додајте прашак за пециво. Руком сједините брашно и маргарин, тако да добијете зрнасту масу. Додајте шећер, мед и киселу воду, па замесите средње тврдо тесто, које се не лепи за руке. Ако је мекше додати шаку брашна, а ако је тврђе кашику-две киселе воде.
Оставити тесто да достоји 30 минута у кеси у фрижидеру, па га поделити на 4 дела. Загрејати рерну на 180 степени, па развући корицу скоро величине обрнутог плеха од рерне. Избушити виљушком па ставити да се пече. Док се пече прва корица, развући другу. Пећи кору између 10 и 15 минута, треба да остане светла, строго пазите да не изгори. Печене корице су крте и ломљиве, па пажљиво рукујте са њима.