Posne punjene paprike po receptu monaha sa HILANDARA! Pune bogatog fila od PASULJA i ukrčkane u sosu - prste da poližeš
Recept za posne punjene paprike sa Hilandara morate da probate, jer je i ukus i miris očaravajući!
Veliki božićni post je u toku, pa su posna jela neizbežan deo trpeza mnogih vernika. Međutim, punjene paprike po receptu sa Hilandara oduševiće i one koji trenutno ne poste. Iako je ishrana monaha na Svetoj gori jednostavna i skromna, ona je duboko ukorenjena u vekovnoj tradiciji i posebnoj pripremi, prožeta ljubavlju i pažnjom.
Upravo zbog tih emotivnih momenata, sigurno ćete uživati u ovom jelu, koje ne samo da je hranljivo, već i fenomenalnog ukusa. Verujemo da će vam postati jedan od omiljenih obroka, bez obzira da li postite ili ne.
Sastojci:
6 suvih crvenih paprika
3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
100 g krupno mlevenih oraha
100 g pasulja tetovca
1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
mešavina suvog biljnog začina
crvena mlevena paprika,
so, biber
Kako se pravi?
Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.
Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.
Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.