Посне пуњене паприке по рецепту монаха са ХИЛАНДАРА! Пуне богатог фила од ПАСУЉА и укрчкане у сосу - прсте да полижеш
Рецепт за посне пуњене паприке са Хиландара морате да пробате, јер је и укус и мирис очаравајући!
Велики божићни пост је у току, па су посна јела неизбежан део трпеза многих верника. Међутим, пуњене паприке по рецепту са Хиландара одушевиће и оне који тренутно не посте. Иако је исхрана монаха на Светој гори једноставна и скромна, она је дубоко укорењена у вековној традицији и посебној припреми, прожета љубављу и пажњом.
Управо због тих емотивних момената, сигурно ћете уживати у овом јелу, које не само да је хранљиво, већ и феноменалног укуса. Верујемо да ће вам постати један од омиљених оброка, без обзира да ли постите или не.
Састојци:
6 сувих црвених паприка
3 празилука или једна средња главица црног лука
100 г крупно млевених ораха
100 г пасуља тетовца
1 шољица (за црну кафу) пиринча
мешавина сувог биљног зачина
црвена млевена паприка,
со, бибер
Како се прави?
Пропржити кратко празилук (или ситно сецкани лук) на мало уља, а затим додати млевене орахе. Пржити све заједно још 2-3 минута и затим у то додати опран и очишћен пиринач и пасиран скувани пасуљ.
Наставити са пржењем још 1 минут, па додати мешавину сувог биљног зачина те посолити и побиберити по укусу. Крчкати још 2 минута на тихој ватри. За то време оставити суве паприке да одстоје у топлој води, да би се лакше напуниле. Затим напунити припремљеним филом, али водити рачуна да се не напуне до врха.
Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван. По потреби доливати још воде.Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200°Ц па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.