TAJNA JE U MARINADI
MESO ZA PUŠAČE - Veoma je zdravo zbog sastava, mnogi ga zanemaruju u ishrani, a evo kako se priprema da bude što ukusnije
Sprema se brzo i jednostavno, a puna je vitamina A. Ipak ne preporučuje se ljudima koji imaju giht.
Teleća džigerica veoma je važan izvor vitamina A i kao takva poželjna je u ishrani, a u zadnje vreme dosta je zapostavljena. Zato vam preporučujemo recept koji će vas oduševiti.
Evo kako da pripremite savršenu svinjsku džigericu.
Sastojci za prženu džigericu:
- so
- može biber
- vegeta ko voli da troši
- beli luk
- peršun
Džigericu marinirati u mleku i soli jedan dan. Izvaditi iz mleka, uvaljati u brašno i tako se prži. Kada je pržena posuti sitno seckanim belim lukom.
Svinjska džigerica je fenomenalan izvor vitamina A, koji se smatra jednim od najvažnijih vitamina za normalno funkcionisanje organizma. Imaj u vidu da umeren unos vitamina A koristi tvom telu, dok prekomeran unos spomenutog vitamina može da dovede do pojave koja je poznata kao hipervitaminoza.
U 100 g sirove svinjske džigerice ima 135 kalorija, 3,7 g masnoća, 21 g belančevina, ali i 300 mg holesterola. Osobe koje pate od visokog pritiska treba da izbegavaju džigericu.
Smatra se da je svinjska džigerica veoma korisna za pušače, a u njenom sastavu ima supstanci, koje pomažu kod oboljenja kao što su dijabetes i arteroskleroza. Ipak, ne treba preterivati sa konzumiranjem svinjske džigerice. Ona se nikako ne sme upotrebljavati kod oboljenja kao što su giht, jer u sebi sadrži velike količine purina.