Recept za premekane VASILICE koje se obavezno mese u UTORAK - Uradite ovu NAJSLAĐU stvar na Mali Božić i imaćete SREĆE cele godine
Većina običaja koji su se radili za Božić završnicu imaju upravo na Mali Božić. Tako je u Vojvodini običaj da se na ovaj dan na raskršćima pale vatre, ali i da se umesi vasilica, u čast Svetog Vasilija.
U utorak, 14. januara, slavi se Sveti Vasilije Veliki i Mali Božić – dan kada mnoge domaćice širom naše zemlje spremaju jedan od najlepših i najslađih običaja ovog praznika: vasilicu. Ovaj kolač, čije se ime, u nekim krajevima, povezuje i sa tradicionalnom projom, smatra se simbolom sreće i blagostanja za celu godinu. Ako želite da vaša godina bude slatka i uspešna, a kuća puna mira i ljubavi, onda je vreme da pripremite vasilicu.
Razlikuje se od česnice, ali ne manje simbolična
Iako slična česnici, vasilica se od nje razlikuje po tome što se u nju ne stavlja novčić, ali je zato premazana medom, što označava želju za slatkom i srećnom godinom. Pored meda, mnoge domaćice odlučuju da vasilicu pune sirom, kako bi im godina bila bogata i plodna, baš kao što se u nekim krajevima tradicija nalaže. Med je simbol slatkoće života i ljubavi, dok sir donosi obilje i blagostanje.
Mali Božić i običaji
Sveti Vasilije Veliki i Mali Božić nose posebnu simboliku. Za domaćice, priprema vasilice je ritual koji se prenosi s kolena na koleno, i to je vreme kada se u kući okupljaju svi članovi porodice, kako bi zajedno podelili ovaj specijalan trenutak. Vasilica je ne samo ukusan kolač, već i tradicija koja nosi duhovno značenje i želju za zdravljem, bogatstvom i ljubavlju u domu.
Recept za vasilicu koja donosi sreću
Za pripremu vasilice nije potrebno mnogo, ali ono što je najvažnije je da posvetite pažnju svakom koraku u pripremi, jer je to simbol ljubavi i sreće koju šaljete u svoju kuću.
Sastojci:
800 g brašna
200 g masti
40 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
mlaka voda
med
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Nakon što je testo naraslo, razvijte svaku loptu u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na tanje trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na 200 stepeni C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja.