Рецепт за премекане ВАСИЛИЦЕ које се обавезно месе у УТОРАК - Урадите ову НАЈСЛАЂУ ствар на Мали Божић и имаћете СРЕЋЕ целе године
Већина обичаја који су се радили за Божић завршницу имају управо на Мали Божић. Тако је у Војводини обичај да се на овај дан на раскршћима пале ватре, али и да се умеси василица, у част Светог Василија.
У уторак, 14. јануара, слави се Свети Василије Велики и Мали Божић – дан када многе домаћице широм наше земље спремају један од најлепших и најслађих обичаја овог празника: василицу. Овај колач, чије се име, у неким крајевима, повезује и са традиционалном пројом, сматра се симболом среће и благостања за целу годину. Ако желите да ваша година буде слатка и успешна, а кућа пуна мира и љубави, онда је време да припремите василицу.
Разликује се од чеснице, али не мање симболична
Иако слична чесници, василица се од ње разликује по томе што се у њу не ставља новчић, али је зато премазана медом, што означава жељу за слатком и срећном годином. Поред меда, многе домаћице одлучују да василицу пуне сиром, како би им година била богата и плодна, баш као што се у неким крајевима традиција налаже. Мед је симбол слаткоће живота и љубави, док сир доноси обиље и благостање.
Мали Божић и обичаји
Свети Василије Велики и Мали Божић носе посебну симболику. За домаћице, припрема василице је ритуал који се преноси с колена на колено, и то је време када се у кући окупљају сви чланови породице, како би заједно поделили овај специјалан тренутак. Василица је не само укусан колач, већ и традиција која носи духовно значење и жељу за здрављем, богатством и љубављу у дому.
Рецепт за василицу која доноси срећу
За припрему василице није потребно много, али оно што је најважније је да посветите пажњу сваком кораку у припреми, јер је то симбол љубави и среће коју шаљете у своју кућу.
Састојци:
800 г брашна
200 г масти
40 г свежег квасца
1 кашичица соли
1 кашика шећера
млака вода
мед
Припрема:
Измешајте брашно и маст па полако додајте ускисли квасац и со, умесите меко тесто и поделите га на мање лопте. Након што је тесто нарасло, развијте сваку лопту у мању лепињу. Једну лепињу развијте оклагијом и исеците на тање траке које ћете користити за украс.
Остале лепиње преклопите на средини, формирајте их у облик хлепчића и украсите увијеном траком. Василице ставите у подмазани плех посут брашном и оставите да нарастају још десетак минута. Пеците на 200 степени Ц, послужите топле и преливене медом. У неким крајевима се василице пеку у облику обичних округлих лепиња.