Recept za ŠTRUDLU SA JABUKAMA - Poslastica kojoj je teško odoleti, miris voća, cimeta i vanile osvaja
Sigurno se nećete zadržati na jednom parčetu.
Predsatavljamo vam recept za štrudlu sa jabukama. Kada vam se jede nešto slatkoo i veoma ukusno, evo predloga za vas.
Kupovinom lisnatog testa dodatno olakšavate posao, pripremite fil i do
Sastojci:
500 g gotovog lisnatog testa
1 kg jabuka (najbolje kiselo-slatke vrste, poput zlatnih)
100 g šećera (po želji možete dodati više)
2 kašičice cimeta
100 g oraha (iseckanih ili mlevenih)
50 g maslaca (otopljenog)
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica limunovog soka
1 kašičica brašna (ako su jabuke previše vlažne)
Prstohvat soli
Za premazivanje:
1 jaje (za premazivanje kora)
1 kašika mleka (po želji, za premazivanje)
Priprema:
Priprema fila:
Jabuke oljuštite, odstranite semenke i narendajte ih na krupnoj rendi. Stavite ih u veću posudu.
Dodajte šećer, cimet, vanilu, limunov sok i iseckane orahe. Dobro promešajte.
Ako su jabuke previše vlažne, možete dodati 1 kašičicu brašna da se masa ne bi previše razvodnila.
Priprema štrudle:
Na radnu površinu stavite koru, malo je rasklagijajte, premazujte je sa malo otopljenog maslaca.
Na sredinu stavite deo fila sa jabukama, rasporedite ga ravnomerno.
Pažljivo uvijajte koru u štrudlu, počnite od kraja sa filom i polako savijajte, pazeći da ne razlijevate fil. Pokušajte da štrudla bude što ujednačenija.
Kada završite, stavite štrudlu na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Premazivanje i pečenje:
Umutite jaje sa malo mleka i premažite štrudlu po vrhu.
Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 35-40 minuta, dok štrudla ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Služite:
Kada je štrudla gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Po želji, možete je posuti prah šećerom pre nego što je poslužite.
Ova štrudla sa jabukama je savršen desert, prepun sočnog fila i bogatog ukusa cimeta. Uživajte!