Sastojci za PRAVU SRPSKU starinsku supu - Pored pilećeg mesa, dodaju se sledeći sastojci, prave od jela vitaminsku i energetsku bombu
Ne postoji jednostavnije, a zdravije jelo. Preporuka je da se što češće sprema za ručak, posebno u toku jeseni i zime.
Prava domaća supica kako bi bila zdrava i puna vitamina i minerala, mora da sadrži i kvalitetne sastojke. Evo šta vam je sve potrebno da bi supica bila dobra baš kao kod naših majki i baka.
Ovo su potrebni sastojci i postupak pravljenja za tradicionalnu, domaću, pileću supicu.
- Pola domaće, masne koke
- pileće iznutrice, par bubaca i pilećih džigerica
- 3 šargarepe
- 2 crna luka
- biber, so i suvi začin
Priprema supe
Meso isečeno na delove položite na dno šerpe, dodajte šargarepu i očišćen luk, kao i pileće iznutrice i prelijte sa 2 litra vode.
Kuvajte 45 minuta dodajući vodu ukoliko je potrebno, da bi meso uvek bilo ispod površine vode.
Kada se sastojci skuvaju izvadite ih iz šerpe. Vodu u kojoj su se kuvali procedite.
Meso odvojite od kostiju i kožure koje bacate, a šargarepu, luk i iznutrice iseckajte na sitne kockice, baš kao i pileće meso.
Vodu u kojoj su se kuvali sastojci vratite u čist lonac, dodajte sve usitnjene sastojke, a zatim, so, vegetu i biber. Kada supa provri dodajte u nju dve šake domaćih ili kupovnih rezanaca za supu.
Evo koliko je supa zdravi prema sastojcima od kojih se pravi.
Pile ili deo pileta. Piletina u sebi sadrži veliku količinu proteina, minerala i drugih supstanci koji potpomaže oporavku organizma.
Povrće u vidu šargarepe, bele šargarepe, luka je sjajan izvor vlakana, vitamina, minerala.
Začini, biber, lovorov list, takođe dobar izvor minerala.
So predstavlja izvor minerala neophodnih našem organizmu.
Voda, o tome koliko je voda zdrava i neophodna našem organizmu govori sama činjenica da smo mi pre svega bića koja se sastoje od vode, a zatim od svega ostalog.
Svi ovi sastojci sami za sebe su zdravi, a kombinovani u šerpi su još zdraviji.
Vruća supa poboljšava funkcionisanje respiratonog sistema, potpomaže čišćenju sinusa i nadoknađuje tečnost koju gubimo znojenjem kada postoji visoka temperatura.
Hranljive materije iz pileta, kao i vitamini koje sadrži povrće aktivno učestvuju u borbi i oporavku našeg organizma od svih infekcija koje nas napadaju.
Vlakna koja sadrži povrće, olakšavaju probav i omogućavaju formiranje normalne stolice.