Састојци за ПРАВУ СРПСКУ старинску супу - Поред пилећег меса, додају се следећи састојци, праве од јела витаминску и енергетску бомбу
Не постоји једноставније, а здравије јело. Препорука је да се што чешће спрема за ручак, посебно у току јесени и зиме.
Права домаћа супица како би била здрава и пуна витамина и минерала, мора да садржи и квалитетне састојке. Ево шта вам је све потребно да би супица била добра баш као код наших мајки и бака.
Ово су потребни састојци и поступак прављења за традиционалну, домаћу, пилећу супицу.
- Пола домаће, масне коке
- пилеће изнутрице, пар бубаца и пилећих џигерица
- 3 шаргарепе
- 2 црна лука
- бибер, со и суви зачин
Припрема супе
Месо исечено на делове положите на дно шерпе, додајте шаргарепу и очишћен лук, као и пилеће изнутрице и прелијте са 2 литра воде.
Кувајте 45 минута додајући воду уколико је потребно, да би месо увек било испод површине воде.
Када се састојци скувају извадите их из шерпе. Воду у којој су се кували процедите.
Месо одвојите од костију и кожуре које бацате, а шаргарепу, лук и изнутрице исецкајте на ситне коцкице, баш као и пилеће месо.
Воду у којој су се кували састојци вратите у чист лонац, додајте све уситњене састојке, а затим, со, вегету и бибер. Када супа проври додајте у њу две шаке домаћих или куповних резанаца за супу.
Ево колико је супа здрави према састојцима од којих се прави.
Пиле или део пилета. Пилетина у себи садржи велику количину протеина, минерала и других супстанци који потпомаже опоравку организма.
Поврће у виду шаргарепе, беле шаргарепе, лука је сјајан извор влакана, витамина, минерала.
Зачини, бибер, ловоров лист, такође добар извор минерала.
Со представља извор минерала неопходних нашем организму.
Вода, о томе колико је вода здрава и неопходна нашем организму говори сама чињеница да смо ми пре свега бића која се састоје од воде, а затим од свега осталог.
Сви ови састојци сами за себе су здрави, а комбиновани у шерпи су још здравији.
Врућа супа побољшава функционисање респиратоног система, потпомаже чишћењу синуса и надокнађује течност коју губимо знојењем када постоји висока температура.
Хранљиве материје из пилета, као и витамини које садржи поврће активно учествују у борби и опоравку нашег организма од свих инфекција које нас нападају.
Влакна која садржи поврће, олакшавају пробав и омогућавају формирање нормалне столице.