Starinsko SRPSKO jelo! Kiseli KUPUS sa suvim rebrima uz pravu SELJAČKU PROJU vratiće vas u detinjstvo
Napravite omiljeno jelo za hladne dane - kiseli kupus sa suvim rebrima i slaninom uz seljačku proju.
Kiseli kupus sa suvim rebrima i slaninom jedno je od omiljenijih jela u srpskoj kuhinji, koje odiše bogatstvom ukusa i tradicije. Ova kombinacija savršeno oslikava rustični duh naših predaka, koji su znali ceniti jednostavne, ali hranljive obroke. Suva rebra i slanina dodaju sočnost i aromu, dok kiseli kupus pruža svežinu i kiselkastu notu, balansirajući celokupno jelo.
U društvu domaće seoske proje, ovaj obrok postaje prava gozba. Proja, sa svojom hrskavom koricom i mekom unutrašnjošću, savršeno upotpunjuje bogate ukuse mesa i kupusa.
Ova jela su često bila deo porodičnih okupljanja i proslava, stvarajući osećaj zajedništva i nostalgije, te ostavljajući neizbrisiv trag u srcima svih koji ih su probali.
- Sastojci
1-2 glavice kiselog kupusa - 2-3 glavice crnog luka
- 1 praziluk
- 1kg suva rebra,slanina
- so,biber,lovorov list,paprika,mast
Priprema
Osnova, svinjska mast s kojom se premaže posuda u kojoj ćete pripremati kupus. Crni luk i praziluk lagano prodinstati. Dodati domaću sušenu slaninu i domaća suva rebra. Sledeći su začini, pa dodajemo kiseli kupus, krupnije sečen. Lovorov list stavljamo na kraju i krčkati na laganoj vatri. Vodu dodati po potrebi. Jelo se ne meša, dovoljno je s vremena na vreme protresti perpu, ono se samo promeša. Pustite da se krčka 2, 3 sata.
Za proju
- 300 g kukuruznog brašna
- 400 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika masti, za podmazivanje
Sve pomešati u posudi pa izliti u drugu za pečenje. Čim porumeni, proja je gotova.