Старинско СРПСКО јело! Кисели КУПУС са сувим ребрима уз праву СЕЉАЧКУ ПРОЈУ вратиће вас у детињство
Направите омиљено јело за хладне дане - кисели купус са сувим ребрима и сланином уз сељачку проју.
Кисели купус са сувим ребрима и сланином једно је од омиљенијих јела у српској кухињи, које одише богатством укуса и традиције. Ова комбинација савршено осликава рустични дух наших предака, који су знали ценити једноставне, али хранљиве оброке. Сува ребра и сланина додају сочност и арому, док кисели купус пружа свежину и киселкасту ноту, балансирајући целокупно јело.
У друштву домаће сеоске проје, овај оброк постаје права гозба. Проја, са својом хрскавом корицом и меком унутрашњошћу, савршено употпуњује богате укусе меса и купуса.
Ова јела су често била део породичних окупљања и прослава, стварајући осећај заједништва и носталгије, те остављајући неизбрисив траг у срцима свих који их су пробали.
- Састојци
1-2 главице киселог купуса - 2-3 главице црног лука
- 1 празилук
- 1кг сува ребра,сланина
- со,бибер,ловоров лист,паприка,маст
Припрема
Основа, свињска маст с којом се премаже посуда у којој ћете припремати купус. Црни лук и празилук лагано продинстати. Додати домаћу сушену сланину и домаћа сува ребра. Следећи су зачини, па додајемо кисели купус, крупније сечен. Ловоров лист стављамо на крају и крчкати на лаганој ватри. Воду додати по потреби. Јело се не меша, довољно је с времена на време протрести перпу, оно се само промеша. Пустите да се крчка 2, 3 сата.
За проју
- 300 г кукурузног брашна
- 400 мл воде
- 50 мл уља
- 1 кашичица соли
- 1 кашика масти, за подмазивање
Све помешати у посуди па излити у другу за печење. Чим порумени, проја је готова.