Svima nedostaje JEDAN sastojak, zbog njega strada srce - Nadoknadite ga sa ovim namirnicama
Srčani i moždani udar su dva najčešća uzroka prerane smrti u svetu. Riba se smatra jednom od namirnica koje su najzdravije za srce. Nije iznenađujuće da mnoge velike studije pokazuju da ljudi koji redovno jedu ribu imaju manji rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti od srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline su neophodne za rast, razvoj i smanjeno propadanje neurona.
Da biste vodili zdrav život, važno je razmišljati o tome šta ulazi u vaše telo. Zdrava ishrana može pomoći u prevenciji bolesti, podići energiju, poboljšati raspoloženje, poboljšati varenje i uticati na održavanje normalne kilaže i prevencije gojaznosti. Jedan od najboljih izbora mesa i proteina za dobro zdravlje je riba.
Većina vrsta ribe ima i vitamine i minerale koji pomažu vašem telu da funkcioniše najbolje što može. Neki od vitamina u ribi uključuju vitamin B2, koji može pomoći u smanjenju upale nerava. Riba je bogata kalcijumom i fosforom, i odličan je izvor minerala, kao što su gvožđe, cink, jod, magnezijum i kalijum.
TRI SVAKODNEVNA PIĆA OŠTEĆUJU MOZAK! Lekari upozoravaju da DRASTIČNO povećavaju RIZIK od DEMENCIJE - jedano čak za 39/h3>
ČULO MIRISA nije se vratilo nakon Kovid 19 infekcije? Novi TERETMAN nudi REŠENJE za povratak funkcije OŠTEĆENIH NERAVA
Masne vrste se ponekad smatraju najzdravijim. To je zato što masne ribe, uključujući lososa, pastrmke, sardine, tunjevine i skuše, imaju više hranljivih materija na bazi masti. Ovo uključuje vitamin D, nutrijent rastvorljiv u mastima, koji nedostaje mnogim ljudima.
Masna riba se takođe može pohvaliti omega-3 masnim kiselinama, koje su snažno povezane sa smanjenim rizikom od mnogih bolesti. Da biste zadovoljili svoje potrebe za omega-3 masnim kiselinama, preporučuje se da jedete masnu ribu najmanje jednom ili dva puta nedeljno. Ako ste vegan, odlučite se za omega-3 suplemente napravljene od mikroalgi.
Utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti
Omega-3 masne kiseline zaslužne su za čiste arterije. Takođe, zadužene su da krvni pritisak bude optimalan i reguliše nivo triglicerida. Odličan način da organizmu obezbedimo ovu hranljivu materiju je da konzumiramo ribu. Ako lekar kaže da je potrebno povećati unos omega-3 masti, u ishranu treba uvesti i riblje ulje. Riba ima veliki uticaj i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Može poboljšati zdravlje mozga
Funkcija vašeg mozga često opada sa starenjem. Dok je blagi mentalni pad normalan, postoje i ozbiljne neurodegenerativne bolesti poput Alchajmerove bolesti. Mnoge opservacione studije, poznatih naučnih centara, pokazuju da ljudi koji jedu više ribe imaju sporije stope mentalnog opadanja . Studije takođe otkrivaju da ljudi koji jedu ribu svake nedelje imaju više sive materije - glavnog funkcionalnog tkiva vašeg mozga - u delovima mozga koji regulišu emocije i pamćenje.
Može smanjiti rizik od autoimunih bolesti
Autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1 nastaju kada vaš imuni sistem greškom napadne i uništi zdrava telesna tkiva. Unos ribe takođe može smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa i multiple skleroze.
Koji metod pripreme bi trebalo da izaberete?
Riba je zdrava hrana koja je odličan dodatak svakoj ishrani. Međutim, vrsta ribe, način kuvanja, dužina kuvanja i ulje za kuvanje koje koristite mogu uticati na sadržaj nutritijenata ribe koju jedete. Sve u svemu, najzdravije metode kuvanja ograničavaju gubitak zdravih omega-3 masti, zadržavaju najviše hranljivih materija i minimalizuju stvaranje štetnih jedinjenja. Uopšteno govoreći, kuvanje na pari je najbolji način pripreme ove namirnice.