Свима недостаје ЈЕДАН састојак, због њега страда срце - Надокнадите га са овим намирницама
Срчани и мождани удар су два најчешћа узрока преране смрти у свету. Риба се сматра једном од намирница које су најздравије за срце. Није изненађујуће да многе велике студије показују да људи који редовно једу рибу имају мањи ризик од срчаног удара, можданог удара и смрти од срчаних болести. Омега-3 масне киселине су неопходне за раст, развој и смањено пропадање неурона.
Да бисте водили здрав живот, важно је размишљати о томе шта улази у ваше тело. Здрава исхрана може помоћи у превенцији болести, подићи енергију, побољшати расположење, побољшати варење и утицати на одржавање нормалне килаже и превенције гојазности. Један од најбољих избора меса и протеина за добро здравље је риба.
Већина врста рибе има и витамине и минерале који помажу вашем телу да функционише најбоље што може. Неки од витамина у риби укључују витамин Б2, који може помоћи у смањењу упале нерава. Риба је богата калцијумом и фосфором, и одличан је извор минерала, као што су гвожђе, цинк, јод, магнезијум и калијум.
ТРИ СВАКОДНЕВНА ПИЋА ОШТЕЋУЈУ МОЗАК! Лекари упозоравају да ДРАСТИЧНО повећавају РИЗИК од ДЕМЕНЦИЈЕ - једано чак за 39/х3>
ЧУЛО МИРИСА није се вратило након Ковид 19 инфекције? Нови ТЕРЕТМАН нуди РЕШЕЊЕ за повратак функције ОШТЕЋЕНИХ НЕРАВА
Масне врсте се понекад сматрају најздравијим. То је зато што масне рибе, укључујући лососа, пастрмке, сардине, туњевине и скуше, имају више хранљивих материја на бази масти. Ово укључује витамин Д, нутријент растворљив у мастима, који недостаје многим људима.
Масна риба се такође може похвалити омега-3 масним киселинама, које су снажно повезане са смањеним ризиком од многих болести. Да бисте задовољили своје потребе за омега-3 масним киселинама, препоручује се да једете масну рибу најмање једном или два пута недељно. Ако сте веган, одлучите се за омега-3 суплементе направљене од микроалги.
Утиче на превенцију кардиоваскуларних болести
Омега-3 масне киселине заслужне су за чисте артерије. Такође, задужене су да крвни притисак буде оптималан и регулише ниво триглицерида. Одличан начин да организму обезбедимо ову хранљиву материју је да конзумирамо рибу. Ако лекар каже да је потребно повећати унос омега-3 масти, у исхрану треба увести и рибље уље. Риба има велики утицај и смањује ризик од кардиоваскуларних болести.
Може побољшати здравље мозга
Функција вашег мозга често опада са старењем. Док је благи ментални пад нормалан, постоје и озбиљне неуродегенеративне болести попут Alchajmerove болести. Многе опсервационе студије, познатих научних центара, показују да људи који једу више рибе имају спорије стопе менталног опадања . Студије такође откривају да људи који једу рибу сваке недеље имају више сиве материје - главног функционалног ткива вашег мозга - у деловима мозга који регулишу емоције и памћење.
Може смањити ризик од аутоимуних болести
Аутоимуне болести попут дијабетеса типа 1 настају када ваш имуни систем грешком нападне и уништи здрава телесна ткива. Унос рибе такође може смањити ризик од реуматоидног артритиса и мултипле склерозе.
Који метод припреме би требало да изаберете?
Риба је здрава храна која је одличан додатак свакој исхрани. Међутим, врста рибе, начин кувања, дужина кувања и уље за кување које користите могу утицати на садржај нутритијената рибе коју једете. Све у свему, најздравије методе кувања ограничавају губитак здравих омега-3 масти, задржавају највише хранљивих материја и минимализују стварање штетних једињења. Уопштено говорећи, кување на пари је најбољи начин припреме ове намирнице.