UZ OVU ČOKOLADU I MRŠAVITE: Zvuči predobro ali je i ISTINITO!
Ko ne voli čokoladu?
Možda ćeš pomisliti kako je ovaj naslov obična navlakuša, ali dopusti da te razuverimo. O blagodetima ove fine poslastice si sigurno slušala puno puta, ali su ti isto tako poznati problemi koje uzrokuje čokolada ako je preterano konzumiraš? Vreme je da te podsetimo zašto je dobro jesti čokoladu i to onu crnu!
Dobro su nam poznati oni dani kada bismo za kockicu čokolade prodali dušu. Ta kockica se brzo pretvori u red, a jedan red u njih više. Priznajemo zavisni smo. Ali, zašto je u redu i više puta nedeljno uživati u ovom omiljenom slatkišu? Da te podsetimo, sve prednosti čokolade smo pronašli u onoj tamnoj s visokim udelom kakaa i zanemarivim postotkom šećera i mleka:
HRKANJE JE VAŠA NOĆNA MORA? Postoji način da ga se ZAUVEK rešite!
Čokolada umanjuje želju za slatkim
Znaš li onaj osećaj kada ti treba hitno nešto slatko? Sada i odmah! I mi! Dakle, umesto da razbijaš glavu da li treba da pojedeš nešto slatko, jednostavno posegni za par kockica tamne čokolade. Dokazano je da osobe koje se na duže vreme suzdržavaju od slatkog imaju još veću želju da pojedu nešto slatko. To može otići u krajnost, i osoba se može jednostavno prejesti velike količine šećera i čokolade u isto vreme.
Kako da SMRŠATE DO SLEDEĆEG JUTRA: Saveti uz koje osećate laki kao pero kad se probudite
Snižava masnoće u krvi
Zato što je bogata flavonoidima, sastojcima koji sagorevaju brže masnoće iz krvi, tamna čokolada je i borac za zdravlje. Flavonoidi nisu toliko prisutni u mlečnoj čokoladi, ali to ne znači da bi se u tamnoj čokoladi moglo uživati od besvesti. Pametno biraj svoje kockice čokolade.
Sadrži i vlakna
Dobro, jasno nam je da će većina nutricionista reći kako ćeš vlakna pronaći u zelenom povrću ili nekim žitaricama. Međutim, i čokolada ima jedan solidan broj vlakana. Već i mala količina tamne čokolade sadrži vlakna dosta za 20% prosečnog dnevnog unosa vlakana, dovoljnog za celi dan. Priznajemo, ovo nam je puno draže od brokolija... Smanjuje stres i čini nas srećnijima. Znaš i sama kako osećaš sreću kada zagrizeš tu prokletu čokoladicu.
Čokolada je puna serotonina, hormona sreće. Kada je jedeš, jednostavno se osećaš bolje. Kada si pod stresom na poslu, fakultetu ili za vreme neke druge dnevne aktivnosti, serotonin naglo pada, i povećava se nivo stresa. Osim što bi bilo dobro da "staneš na loptu", možeš uvek sa sobom poneti malo pakovanje tamne čokolade i dati sebi oduška...
Sprečava upale raznih vrsta
Još su jednom flavonoidi "glavni krivci" za sreću koju izaziva čokolada. Flavonoidi u isto vreme pomažu pri spečavanju upala, jer imaju, pogađaš, protivupalna dejstva. Ako osećaš glad, pojedi kockicu čokolade i biće ti bolje, jer će se izbalansirati svi šećeri u krvi barem nakratko. U protivnom bi mogla završiti jedući pet kroasana u kojima nema gotovo uopšte nutritivnih vrednosti. Takođe, crnu narendanu čokoladu možeš umešati u svoje jutarnje ovsene pahuljice ili još bolje, samo posuti malo gorkog kakaoa.