УЗ ОВУ ЧОКОЛАДУ И МРШАВИТЕ: Звучи предобро али је и ИСТИНИТО!
Ко не воли чоколаду?
Можда ћеш помислити како је овај наслов обична навлакуша, али допусти да те разуверимо. О благодетима ове фине посластице си сигурно слушала пуно пута, али су ти исто тако познати проблеми које узрокује чоколада ако је претерано конзумираш? Време је да те подсетимо зашто је добро јести чоколаду и то ону црну!
Добро су нам познати они дани када бисмо за коцкицу чоколаде продали душу. Та коцкица се брзо претвори у ред, а један ред у њих више. Признајемо зависни смо. Али, зашто је у реду и више пута недељно уживати у овом омиљеном слаткишу? Да те подсетимо, све предности чоколаде смо пронашли у оној тамној с високим уделом какаа и занемаривим постотком шећера и млека:
ХРКАЊЕ ЈЕ ВАША НОЋНА МОРА? Постоји начин да га се ЗАУВЕК решите!
Чоколада умањује жељу за слатким
Знаш ли онај осећај када ти треба хитно нешто слатко? Сада и одмах! И ми! Дакле, уместо да разбијаш главу да ли треба да поједеш нешто слатко, једноставно посегни за пар коцкица тамне чоколаде. Доказано је да особе које се на дуже време суздржавају од слатког имају још већу жељу да поједу нешто слатко. То може отићи у крајност, и особа се може једноставно прејести велике количине шећера и чоколаде у исто време.
Како да СМРШАТЕ ДО СЛЕДЕЋЕГ ЈУТРА: Савети уз које осећате лаки као перо кад се пробудите
Снижава масноће у крви
Зато што је богата флавоноидима, састојцима који сагоревају брже масноће из крви, тамна чоколада је и борац за здравље. Флавоноиди нису толико присутни у млечној чоколади, али то не значи да би се у тамној чоколади могло уживати од бесвести. Паметно бирај своје коцкице чоколаде.
Садржи и влакна
Добро, јасно нам је да ће већина нутрициониста рећи како ћеш влакна пронаћи у зеленом поврћу или неким житарицама. Међутим, и чоколада има један солидан број влакана. Већ и мала количина тамне чоколаде садржи влакна доста за 20% просечног дневног уноса влакана, довољног за цели дан. Признајемо, ово нам је пуно драже од броколија... Смањује стрес и чини нас срећнијима. Знаш и сама како осећаш срећу када загризеш ту проклету чоколадицу.
Чоколада је пуна серотонина, хормона среће. Када је једеш, једноставно се осећаш боље. Када си под стресом на послу, факултету или за време неке друге дневне активности, серотонин нагло пада, и повећава се ниво стреса. Осим што би било добро да "станеш на лопту", можеш увек са собом понети мало паковање тамне чоколаде и дати себи одушка...
Спречава упале разних врста
Још су једном флавоноиди "главни кривци" за срећу коју изазива чоколада. Флавоноиди у исто време помажу при спечавању упала, јер имају, погађаш, противупална дејства. Ако осећаш глад, поједи коцкицу чоколаде и биће ти боље, јер ће се избалансирати сви шећери у крви барем накратко. У противном би могла завршити једући пет кроасана у којима нема готово уопште нутритивних вредности. Такође, црну нарендану чоколаду можеш умешати у своје јутарње овсене пахуљице или још боље, само посути мало горког какаоа.