Druga država - drugačiji doručak
Upoznajte doručak Japanaca, Turaka, Brazilijanaca, Francuza,...
Fotografkinja novina "New Yorks Times" Hana Vitejker dala je sebi sasvim neobičan zadatak. Putujući raznoraznim zemljama, pokušala je javnosti da predstavi koliko se dečji doručak razlikuje od kulture do kulture. Inspirisana je bila poznatim američkim doručkom gde deca jedu nezdravu hranu, unose previše prerađenih žitarica i šećera, kao i zašećerene sokove.
Na njenim slikama možemo videti dečicu iz Tokija, Istanbula, Sao Paula, Pariza, Rejkjevika, i sve ono što svakodnevno imaju na tradicionalnoj trpezi. Razlike su velike, pa pogledajte.
Trogodišnjoj Saki iz Tokija za doručak roditelji priređuju: fermentiranu soju, miso supu, rižu, grilovani losos i kisele krastavce, dok osmogodišnja Doga iz Istanbula uživa u pravom gurmanskom obroku. Tu su med, kajmak, tostirani hleb, masline, jaja, puter, tahini, kravlji i kozji sir, sveže povrće, mleko i sok od narandže. Radnim danima, doručak je malo skromniji, samo zbog manjka vremena.
Šestogodišnjak iz Pariza doručkuje kivi baget sa puterom i džemom, a kad-kad tome doda i žitarice sa mlekom i sveže isceđenim sokom od pomorandže. Kada ga je Hana pitala šta bi više voleo da vidi na stolu, to bi svakako bile palačinke sa toplom čokoladom – doručak koji mnogi njegovi vršnjaci u Francuskoj imaju. No, mališanov otac se i te kako brine da ga okrene zdravijoj ishrani.
Sedmogodišnjakinja iz Malavija Emili Katumba svako jutro se budi pre 6 časova, i na trpezi zatiče kukuruznu kašu, prženi batak i tikvice, kao i sok od sušenog hibiskusa sa šećerom. Klasični doručak Brazilijanaca, četvorogodišnje Aricije iz Sao Paula, sastoji se od bele kafe, čokoladnog mleka, šunke, sira i vekne hleba premazane puterom.
Pročitajte i:
Doručak koji razvija moždane funkcije
Šest namirnica koje treba da izbegavate za doručak