Друга држава - другачији доручак
Упознајте доручак Јапанаца, Турака, Бразилијанаца, Француза,...
Фотографкиња новина "New Yorks Тимес" Хана Витејкер дала је себи сасвим необичан задатак. Путујући разноразним земљама, покушала је јавности да представи колико се дечји доручак разликује од културе до културе. Инспирисана је била познатим америчким доручком где деца једу нездраву храну, уносе превише прерађених житарица и шећера, као и зашећерене сокове.
На њеним сликама можемо видети дечицу из Токија, Истанбула, Сао Паула, Париза, Рејкјевика, и све оно што свакодневно имају на традиционалној трпези. Разлике су велике, па погледајте.
Трогодишњој Саки из Токија за доручак родитељи приређују: ферментирану соју, мисо супу, рижу, гриловани лосос и киселе краставце, док осмогодишња Дога из Истанбула ужива у правом гурманском оброку. Ту су мед, кајмак, тостирани хлеб, маслине, јаја, путер, тахини, крављи и козји сир, свеже поврће, млеко и сок од наранџе. Радним данима, доручак је мало скромнији, само због мањка времена.
Шестогодишњак из Париза доручкује киви багет са путером и џемом, а кад-кад томе дода и житарице са млеком и свеже исцеђеним соком од поморанџе. Када га је Хана питала шта би више волео да види на столу, то би свакако биле палачинке са топлом чоколадом – доручак који многи његови вршњаци у Француској имају. Но, малишанов отац се и те како брине да га окрене здравијој исхрани.
Седмогодишњакиња из Малавија Емили Катумба свако јутро се буди пре 6 часова, и на трпези затиче кукурузну кашу, пржени батак и тиквице, као и сок од сушеног хибискуса са шећером. Класични доручак Бразилијанаца, четворогодишње Ариције из Сао Паула, састоји се од беле кафе, чоколадног млека, шунке, сира и векне хлеба премазане путером.
Прочитајте и:
Доручак који развија мождане функције
Шест намирница које треба да избегавате за доручак