Hoćeš žvaku? Možda ipak ne
Dobro razmislite čemu se izlažete ako stavite samo jednu žvaku usta. Sigurno ne želite da dobije neki mentalni poremećaj.
Žvakaća guma je većini populacije gotovo nezaobilazni sastavni deo svakodnevnice. Čim ustanete pre obavljanja osnovne higijenske navike, pre i posle svakog obroka, uz piće,... Neprestano žvaćete žvaku, i to najčešće iz dosade ili kako biste očistili usnu duplju i osvežili dah. Pored tih pozitivnih strana, lekari nerado priznaju da ima i kritika koje impliciraju potpuno izbacivanje žvake iz upotrebe.
Konstantno konzumiranje žvakaćih guma stvara nadutost i probavne smetnje, jer tokom žvakanja progutate i do tri puta više vazduha. Taj vazduh ostaje u vašem probavnom traktu i može uzrokovati grčeve, plinove i nadutost. Žvakanje luči višak želudačne kiseline, što može dovesti i do gorušice.
Srebrne plombe sastoje se od kombinacije žive, srebra i kalaja. Istraživanja pokazuju da žvakaća guma može da prouzrokuje otpuštanje žive iz plombi i njen odlazak u organizam. Visok nivo žive može vodi do neuroloških problema, hroničnih bolesti i mentalnih poremećaja.
Tokom žvakanja, ponekad volimo i da se malo sa žvakom i pozabavimo, npr. rastezanjem gume po prstima, pa zatim vraćanje u usta. Na taj način u usnu školjku unosimo veliki broj bakterija i virusa koji mogu uzrokovati zdravstvene tegobe.
Raznorazna istraživanja su pokazala da žvakanje gume pojačava želju za nezdravom hranom. Ukus mentola, voće i povrće čini bljutavim i menja im prirodan ukus, pa zato jaka i visokokalorična hrana postaje mnogo primamljivija.
Ona takođe može prouzrokovati poremećaj u viličnom zglobu, praćeno bolom u mišićima i zglobovima koji povezuju donju vilicu i lobanju. Mnogi ljudi zarade deformitet mišića vilice, glave i vrata što nakon dužeg žvakanja može dovesti do glavobolje, zubobolje ili uhobolje. Razmislite kako bi vam bilo sve jednostavnije kada biste žvaku zamenili jabukom.