Iskoristite celu namirnicu
Neki delovi namirnica koje bacate su zapravo zdraviji od nje same i zato je bolje iskoristiti celu biljku.
Obično bacate ove delove namirnica? Bolje promenite tu naviku jer su one obično zdravije od same namirnice.
Kora luka
Sačuvajte koru crvenog i belog luka jer je bogata kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protuupalnog delovanja. Možete je dodati dok kuvate supu, samo je izvadite pre serviranja.
Kora dinje
Ona je bogata citrulinom i aminokiselinom koja širi krvne žile. Preporuka je stavite u blender zajedno sa pulpom dinje i uživate u frapeu.
Listovi brokolija
U listu brokolija nalaze se karotenoidi, moćni biljni pigmenti koji pretvaraju telo u vitamin A i pomaže kod prevencije raka. Kuvajte ga zajedno sa brokolijem.
Listovi celera
Njegovi listovi imaju pet puta više kalcijuma i magnezijuma nego stabljika. Sadrži i vitamin C i antioksidante koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i procesa starenja. Dodajte ih u supe, salate ili umake.
Stabljike blitve
Isto kao i listovi, stabljike blitve su prepune antioksidanata. Kuvajte ih kao špargle, na pari ili kuvane, zavisi šta više volite.
Kora narandže
Sama narandža je puna vitamina C i prirodno je sredstvo za jačanje imunog sistema, ali i kora sadrži mnogo vlakana i vitamina. Možete dodati malo kore dok pravite frape.
Stabljike brokolija
Stabljike nemojte bacati. Ona ima slatkast ukus i sadržži više vlakana od same glavice. Potrebno joj je više vremena da se skuva, pa je kuvajte više od ostalog povrća.
Kora kivija
Njegova dlakava kora sadrži tri puta više antioksidanata od pulpe i ima antikancerogena i antialergijska svojstva. Pulpu i koru možete izmiksati zajedno u sokovniku.
(magazin.hr)