Искористите целу намирницу
Неки делови намирница које бацате су заправо здравији од ње саме и зато је боље искористити целу биљку.
Обично бацате ове делове намирница? Боље промените ту навику јер су оне обично здравије од саме намирнице.
Кора лука
Сачувајте кору црвеног и белог лука јер је богата кверцетином, биљним флавонидом јаког антиоксидативног, антихистаминског и протуупалног деловања. Можете је додати док кувате супу, само је извадите пре сервирања.
Кора диње
Она је богата цитрулином и аминокиселином која шири крвне жиле. Препорука је ставите у блендер заједно са пулпом диње и уживате у фрапеу.
Листови броколија
У листу броколија налазе се каротеноиди, моћни биљни пигменти који претварају тело у витамин А и помаже код превенције рака. Кувајте га заједно са броколијем.
Листови целера
Његови листови имају пет пута више калцијума и магнезијума него стабљика. Садржи и витамин Ц и антиоксиданте који помажу у борби против рака, срчаних болести и процеса старења. Додајте их у супе, салате или умаке.
Стабљике блитве
Исто као и листови, стабљике блитве су препуне антиоксиданата. Кувајте их као шпаргле, на пари или куване, зависи шта више волите.
Кора наранџе
Сама наранџа је пуна витамина Ц и природно је средство за јачање имуног система, али и кора садржи много влакана и витамина. Можете додати мало коре док правите фрапе.
Стабљике броколија
Стабљике немојте бацати. Она има слаткаст укус и садржжи више влакана од саме главице. Потребно јој је више времена да се скува, па је кувајте више од осталог поврћа.
Кора кивија
Његова длакава кора садржи три пута више антиоксиданата од пулпе и има антиканцерогена и антиалергијска својства. Пулпу и кору можете измиксати заједно у соковнику.
(магазин.хр)