Kroasani sa šunkom i sirom
Za doručak, užinu, večeru, za ljubitelje peciva!
Potrebno:
- 1kg brašna
- 250g jogurta
- 300ml mleka
- kvasac (10g suvog)
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 2 jajeta
- 100ml ulja
- 200g margarina
- 250g svežeg sira
- 200g šunke
Priprema:
U posudi pomešati kvasac, šećer i mlako mleko, pa ostaviti da odstoji dok kvasac ne proradi. U većoj posudi pomešati jaje, jogurt i ulje, pa dodati kvasac.
Posoliti, pa polako dodati brašno, stalno mešajući. Kad testo počne da se odvaja od ruku, izvaditi ga iz posude i oblikovati 9 loptica. Prekriti krpom i ostaviti da odstoje dok se ne pripremi fil.
Svaku lopticu razvaljati u krug, premazati margarinom, osim zadnje, pa složiti jednu na drugu i odstaviti ih da odstoje pola sata. Zatim ih što tanje razvaljati u krug, pa iseći na četvrtine.
Svaku četvrtinu narezati na 7-8 delova.
Šunku sitnije narezati pa sjediniti sa sirom. Po kašiku smese staviti na svaki trougao od testa, na širu stranu, pa motati prema užoj strani.
Kroasane složiti u nauljen i pobrašnjen pleh, pa premazati jajetom, po želji posuti kimom, susamom...
Ostaviti ih da odstoje još jedan sat, pa ih peći pola sata na 170°.