Mekike
14.07.2014.
10:41
Komentari (0)
Predivna asocijacija na detinjstvo!
Potrebno:
- 4 šoljice brašna
- 1 kafena kašičica soli
- 2 supene kašike šećera
- 1 supena kašika suvog kvasca
- 2 ½ šoljice tople vode
Priprema:
Testo zamesiti dan ranije.
Suve sastojke sipati u veliku činiju, dodati vodu i mesiti dok se ne dobije testo (nalik gustoj kaši). Činiju prekriti podmašćenom folijom i ostaviti u frižideru do stradan.
Sutra izvaditi iz frižidera testo koje je trebalo da se uveća 3-4 puta i da ima plikove i rupice. Testo bi trebalo da bude lepljivo.
Mekike pržiti u jako ugrejanoj masnoći – u dubokom tiganju. Bitno je nauljiti ruke svaki put kad uzimate testo da formirate mekike, jer je ono lepljivo. Uzima se malo testa, razvlači se i stavlja u usijanu masnoću. Prži se dok ne dobije zlatnu boju. Onda se vadi iz masnoće i stavlja na kuhinjski ubrus kako bi se iscedio višak masnoće.