Мекике
14.07.2014.
10:41
Коментари (0)
Предивна асоцијација на детињство!
Потребно:
- 4 шољице брашна
- 1 кафена кашичица соли
- 2 супене кашике шећера
- 1 супена кашика сувог квасца
- 2 ½ шољице топле воде
Припрема:
Тесто замесити дан раније.
Суве састојке сипати у велику чинију, додати воду и месити док се не добије тесто (налик густој каши). Чинију прекрити подмашћеном фолијом и оставити у фрижидеру до страдан.
Сутра извадити из фрижидера тесто које је требало да се увећа 3-4 пута и да има пликове и рупице. Тесто би требало да буде лепљиво.
Мекике пржити у јако угрејаној масноћи – у дубоком тигању. Битно је науљити руке сваки пут кад узимате тесто да формирате мекике, јер је оно лепљиво. Узима се мало теста, развлачи се и ставља у усијану масноћу. Пржи се док не добије златну боју. Онда се вади из масноће и ставља на кухињски убрус како би се исцедио вишак масноће.