POSTANITE SOMELIJER: Naučite koje vino uz koju hranu
U vinu je istina, ali i brojne dileme.
Nikad više nećete morati da se "lomite" oko toga koju bocu treba da otvorite uz pastu, a koju uz meso.
Što se mesa tiče, možete se voditi pravilom – belo vino uz belo meso, crno vino uz crveno. Ovo ne važi za sve sorte i varijacije, ali ćete manje grešiti ako se time vodite. Belo meso pečeno na roštilju najbolje ide uz suvo belo vino, a stara crna vina idu uz divljač i tamno meso. Suhomesnate proizvode i pršutu služite uz svetla roze vina, mada ni belo suvo vino nije loš odabir.
I povrće traži adekvatno vino. Bela vina idu uz paradajz, šargarepu i luk, dok pečurke, patlidžan i jela sa pečenim povrćem traže crno vino. Ipak, ako tim jelima dodate limun, majonez ili sos od sirćeta i ulja – odaberite belo, blago kiselkasto vino.
Riba je uz vino oduvek išla, pa je tako najbolje piti belo suvo vino uz prženu i pohovanu ribu, kao i uz škampe. Grilovana riba, rakovi, školjke i kavijar idu uz bela aromatična vina, dok mesnatije ribe kao što su losos i tuna zahtevaju crna vina. Naravno, ostrige idu uz šampanjac, kao u najslađim i najromantičnijim filmovima.
Somelije je vinski profesionalac koji predlaže vrstu vina i pomaže u njegovom odabiru. Može se sresti u boljim restoranima. Osim odabira, somelije može da vas posavetuje i o nabavci i skladištenju vina.
Lagana hrana traži lagano vino, pa uz salate nemojte piti crna jaka vina.
Sos kojim prelivate pastu ili sastojci uz koje se ona služi određuju koje vino najbolje ide uz nju. Špagete sa prelivom od morskih plodova tražiće lagano belo vino, dok je jače crno vino rezervisano za jak preliv od paradajza.
Deserti vole slatka, likerska i penušva vina. Bitno je samo da vino bude slađe od slatkiša, jer ćete inače teško osetiti ukus vina. Ako kao desert servirate voće ili voćne poslastice, neizbežan izbor su šampanjac, likersko roze ili staro crno vino.
Ovo je zlatno pravilo za spajanje vina i hrane. Neka oba potiču iz iste zemlje i biće vam lakši odabir – uz picu idu italijanska vina.
Ipak, obratite pažnju na to da egzotična i začinjena hrana ne ide dobro uz egzotična vina. Meksička jela neće ići dobro uz jaka vina, jer toplina alkohola pojačava začine. Umesto toga, piše magazin "Stil", odaberite vino koje blago sladi.